Eveniment

Isărescu: Şansele de a avea absorbţia fondurilor UE în 2010 sub 2009 sunt extrem de mari

Isărescu: Şansele de a avea absrobţia fondurilor UE în 2010 sub 2009 sunt extrem de mari

Autor: Tempea Ovidiu

30.11.2010, 13:59 24

Absorbţia fondurilor europene va fi în 2010 sub nivelul de anultrecut, singura zonă în care performanţele vor depăşi 2009 fiindagricultura, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, scrieMediafaxBusiness.

"La nouă luni suntem la mai puţin de 70% faţă de 2009. Diferenţaeste extrem de mare, nu văd cum s-ar putea accelera. Şansele de aavea absorbţia în 2010 sub 2009 sunt extrem de mari. Agricultura şisilvicultura sunt singura zonă care va depăşi absorbţai de anultrecut (...) la pescuit absorbţia este în continuare zero sume,spun asta pentru a auzi şi toţi pescarii din banca centrală (...)la structurale şi coeziune, mai puţin de jumătate la nouă lunidecât în 2009, sunt datele de la Finanţe (...) fonduri de coeziune,mai puţin de o treime", a spus Isărescu la un simnar pe temafondurilor europene organizat la banca centrală.

Guvernatorul BNR crede că există interes pentru absorbţie atâtdin partea companiilor, cât şi din partea BNR, a Guvernului şi aPreşedinţiei, dar gradul redus de atragere a banilor are dreptcauze "neînţelegere, lipsă de interes, delăsare".

"BNR are interes major să se absoarbă aceşti bani, pentru căapare întrebarea din ce plătim 20 de miliarde de euro, din cele 30de miliarde fonduri de la UE. Deci avem interes (...)

Guvernul? Păi ar însemna o mare duplicitate. Preşedintele? Nufacem aici osanale, a spus-o de atâtea ori că reprezintă oprioritate naţională.

Deci la vârf există interes. Poate nu e interes pe lanţul deaprobări, ceea ce înseamnă că nu e făcut cum trebuie. Ei ar trebuisă-şi ia banii pe bază de realizări, nu doar cantitative, ci şicalitative", a completat Isărescu. Citiţi mai multe pe www.mediafax.biz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO