Eveniment

Isărescu va prezenta luni starea inflaţiei. La ce ne putem aştepta în acest an? Puneţi-i întrebări aici

Isărescu va prezenta luni starea inflaţiei. La ce ne putem aştepta în acest an? Puneţi întrebări aici

Autor: Cristian Hostiuc

04.02.2011, 12:03 38

Luni, începând cu ora 11:00, guvernatorul BNR Mugur Isărescu vaieşi într-o conferinţă de presă în care va prezenta raportul asuprainflaţiei.

La 29 de luni de la începutul crizei, economia naţională nureuşeşte să-şi revină, consumul este în scădere, iar inflaţia s-adublat după ce guvernul a majorat la mijlocul anului trecut TVA dela 19% la 24%.

În ciuda faptului că România a încheiat la începutul lui 2009 unimens acord de împrumut cu FMI, Banca Mondiala şi Comisia Europeanăîn valoare de 20 miliarde de euro, economia nu a dat semne derevenire.

Tot mai mulţi oameni de afaceri încep să conteste acest acord cuFMI şi politicile de austeritate ale guvernului care i-au făcut peoameni să reducă consumul, ceea ce a afectat revenireaeconomiei.

De frica inflaţiei, banca naţională a decis să menţinăneschimbată timp de 7 luni dobânda de politică monetară. În acestecondiţii, nici băncile nu s-au grăbit să reducă dobânzile lacredite, ceea ce a afectat în mod direct creditarea. De multe ori,costul creditării este mult mai ridicat decât a fost înainte decriză.

Criza a pus la pământ peste 20.000 de firme în Romania, cuafaceri cumulate de 10 miliarde de euro. Toate aceste lucruri serevăd şi în bilanţul băncilor care sunt nevoite să-şi constituieprovizioane din ce în ce mai mari pentru credite neperformante. Cuun cost al finanţării extrem de ridicat, cu un consum în scădere,cu o populaţie speriată de ravagiile crizei, cu un sector alconstrucţiilor prăbuşit, economia bate pasul pe loc.

Banca naţională spune că anul trecut nu a fost în obiectivcreşterea economică, ci curăţarea bugetului. Dar, cu o economieinternă devastată de măsurile de austeritate şi de tăierilecontinue de doi ani, sunt şanse ca trendul să revină pe plus cuadevărat în acest an?

După ce a greşit cu prognozele din 2009 şi 2010, Mugur Isărescu,guvernatorul BNR, încă nu a exprimat clar ce crede cu privire laevoluţia economiei din acest an. Exporturile, care sunt pestenivelul de dinainte de criză nu sunt de ajuns pentru a ridica toatăeconomia.

Poate BNR, prin măsuri de relansare monetară să dea un imboldeconomiei? Puneţi-i aici întrebări guvernatorului BNR pentruconferinţa de luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO