Eveniment

Kovesi: Mita este de zeci de milioane de euro în ancheta privind licenţele Microsoft

Laura Codruţa Kovesi

Laura Codruţa Kovesi

Autor: Mediafax

12.08.2014, 00:03 899

Procurorul-Şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a declarat, luni la Adevărul Live, că în ancheta privind licenţele Microsoft anchetatorii colaborează cu instituţii financiare şi judiciare din străinătate, că au fost făcute numeroase comisii rogatorii şi că sunt verificate tranzacţiile prin off-shore.

Până acum, a explicat şefa DNA, informaţiile sunt că o sumă de zeci de milioane de euro a fost dată cu titlu de mită, că ea poate creşte sau scădea pe parcursul anchetei şi că a fost dată prin conturi bancare sau direct unor perosane fizice sau prin conturi bancare sau societăţi comerciale.

„Se administrează probatoriul, iar când se vor contura indicii, procurorul va începe urmărirea penală. Sunt foarte multe comisii rogatorii în curs cu instituţii din alte state. Este important când vom primi răspunsurile de la instituţii financiare şi judiciare privind aceste contracte şi tranzacţii financiare ce au avut loc. Verificăm şi tranzacţiille financiare prin off-shore-urile implicate“, a arătat Kovesi.

Ea a mai precizat că au fost audiate zeci de persoane din ministere şi alte instituţii care au avut legătură cu încheierea acestor contracte. „Au fost citaţi şi foşti ministri, foşti parla­men­tari, o parte au venit, o parte urmează“, a arătat Kovesi.

DNA a anunţat, pe 10 iulie, că a început urmărirea penală in rem, pentru trafic de influenţă, abuz în serviciu, luare şi dare de mită, în dosarul deschis în urma sesizării Corpului de control al Guvernului, privind închirierea şi extinderea de licenţe IT pentru şcoli, pentru care s-au plătit aproximativ nouă milioane de euro.

În legătură cu dosarele din ultima vreme declanşate de struc­tura pe care o conduce, Kovesi a arătat că instituţia are o colaborare strânsă cu SRI, care transmite informări privind fapte de corupţie. „Suntem sesizaţi de obicei de SRI. În foarte multe dintre aceste dosare am primit multe informări de la SRI cu mult înainte de acest an electoral. Justiţia este independentă, iar noi ne facem treaba indiferent de ce se întâmplă în spaţiul politic. Noi lucrăm în dosare cu toate resursele pe care le avem. Suntem o instituţie cu aproximativ 450 de persoane din care doar 110 - 120 sunt procurori, poliţişti specialişti, grefieri. Fiecare procuror are în lucru 50 - 60 de dosare. Nu stăm să alegem dosarele, dacă e an electoral, dacă are o anumită calitate. Totul este în funcţie de momentele operative care apar“, a declarat Kovesi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO