Eveniment

La ultimul targ de joburi, firmele au facut colectii de CV-uri

La ultimul targ de joburi, firmele au facut colectii de CV-uri

La targul de joburi „Angajatori de top” au fost prezente numai 60 de firme

01.11.2009, 23:40 186

Desi au renuntat la pretentiile salariale din anii precedenti, omare parte din cei care vor sa se angajeze nu au invatat cum sa-sistructureze CV-urile si nu se informeaza despre companii inainte savina in contact cu reprezentantii acestora. Numai 200 de candidatiau cerut ajutorul organizatorilor pentru imbunatatireaCV-urilor.
"Calitatea candidatilor este destul de scazuta, suntem intrebatidaca pentru pozitiile executive le trebuie experienta. Am fi pututstrange foarte multe CV-uri, dar nu a avut rost. Am adunat cam 150,insa cred ca ar fi bine daca macar 20 sunt valide", a declaratValentina Harabagiu, HR consultant in cadrul dezvoltatoruluisoftware Teamnet, parte a grupului Asesoft. Compania recruteazapentru noua pozitii executive si pentru functia de traducator.

Au majorat oferta de joburi dupa prima zi
Datorita numarului mare de vizitatori, angajatorii au marit ofertade joburi, stagii de practica, programe de management trainee sauinternshipuri in a doua zi de targ. Daca initial anuntau ca vor saofere 700 de joburi, numarul acestora aproape s-a dublat, la peste1.200.
"Am depus sase CV-uri pana acum, dar nu mai stiu cu exactitate lace companii. Caut un post pe o pozitie entry-level in domeniulfinanciar - contabil sau analiza financiara", spune Alexandra, 22de ani, studenta in anul I la masterat in cadrul Academiei deStudii Economice (ASE). Ea a mai precizat ca vrea un salariu de 285de euro net la angajare.
Cei care se aflau in cautarea unui loc de munca au depus, in medie,cate opt-zece CV-uri. De altfel, pana in dimineata celei de-a douazi a targului s-au facut 4.500 de copii de CV-uri la xerox-ulamplasat pe langa standurile angajatorilor.
"Am aplicat numai 7-8 CV-uri, pentru ca am lasat si internetulsa-si faca treaba. Mi-ar placea sa ma angajez la Adobe sau la HP,nu pentru salariu, ci pentru experienta. Stiu totusi ca un astfelde job mi-ar aduce un venit lunar de 700 - 800 de euro, avand invedere faptul ca am doi ani de experienta", spune Florina, 24 deani, care lucreaza in departamentul de IT la o firma deasigurari.

Angajatorii care fac recrutari, lajumatate
Daca in anii precedenti numarul companiilor angajatoare prezente laacest targ de joburi era de peste 120, anul acesta numai 60 deangajatori au anuntat ca fac recrutari.
Cu toate acestea, exista companii care spun ca nu s-au confruntatcu un numar de candidati mai mare decat in anii trecuti.
"Nu mi se pare ca exista un numar mai mare de candidati, insa amobservat ca au venit la targ oameni care tocmai si-au pierdut loculde munca si nu mai au unde sa se angajeze", spune Elena Voicu,manager resurse umane in cadrul producatorului de ciocolata sicafea Kraft Foods Romania. Compania a avut o oferta de sase joburipentru absolventii de facultate, care nu necesita experienta, si unprogram de internship, care se va derula pe o perioada de un an, curotatie in sase departamente.
Un succes redus din cauza pregatirii slabe a candidatilor a avut sicompania care ofera servicii de externalizare Wipro BPO, care avenit la targ cu o oferta de 30 de posturi.
"Avem pozitii care nu necesita experienta, insa cadidatii nu stiuce inseamna outsourcing. Totusi, am primit peste 600 de CV-uri",precizeaza Alexandra Petrescu, executive recruiter in cadrul WiproBPO Romania.
In ceea ce priveste ofertele salariale oferite de companii, se pareca nu au scazut fata de anii precedenti.
"Cel putin in cadrul multinationalelor, pachetele salariale nu ausuferit modificari majore, insa angajatorii nu mai sunt dispusi sanegocieze atat de mult cu candidatii", spune Oana Stroescu,reprezentantul de PR al evenimentului, organizat de compania deconsultanta in resurse umane Catalyst.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO