Eveniment

Liderii UE au aprobat Strategia Dunării, un proiect de 100 de miliarde de euro

Liderii UE au aprobat Strategia Dunării, un proiect de 100 de miliarde de euro

Autor: Mediafax

27.06.2011, 00:01 1408

Ministerul român al Afacerilor Externe susţine că după adoptareala finele săptămânii de către Consiliul European (şefii de state şide guverne din UE) a Strategiei Uniunii Europene pentru RegiuneaDunării (SUERD) "se trece la etapa decisivă, de punere în practicăa tuturor ideilor, proiectelor şi iniţiativelor care au angajat,politic şi tehnic, ţările dunărene".

Această iniţiativă româno-austriacă, lansată în 2008, reprezintăpotrivit ministrului român al afacerilor externe Teodor Baconschi(foto) un model inovativ de cooperare la nivelmacro-regional. Strategia Dunării este un proiect finanţat de UE cu100 mld. euro.

În iunie 2009, Consiliul European a aprobat iniţiativa privindStrategia Dunării ca pe un proiect european şi a solicitat ComisieiEuropene elaborarea unei Strategii până la sfârşitul anului 2010.În ianuarie 2010 Comisia Europeană a iniţiat un proces deconsultare publică pe tema Strategiei UE pentru Regiunea Dunării.Summit-ul la nivel înalt de la Bucureşti din 8 noiembrie 2010 areprezentat momentul dezbaterii finale pe tema viitoarei Strategiidunărene.

În 3 februarie 2011 comisarul european pentru politici regionaleJohannes Hahn a făcut anunţul oficial cu privire la repartizareadomeniilor prioritare din cadrul SUERD, fiecare dintre stateleriverane primind responsabilitatea coordonării unor domeniiprioritare.

României i-au fost atribuite domeniile prioritare: transport(partea de navigabilitate - împreună cu Austria), promovareaculturii şi turismului (împreună cu Bulgaria), managementulriscurilor de mediu (împreună cu Ungaria).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO