Eveniment

Lovitură în inima PDL: „Moştenitorul“ lui Boc la şefia Primăriei Cluj, primarul Sorin Apostu, este în vizorul procurorilor DNA

Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, şi Sorin Apostu, primarul Clujului (dr.)

Lovitură în inima PDL: „Moştenitorul“ lui Boc la şefia Primăriei Cluj, primarul Sorin Apostu, este în vizorul procurorilor DNA

Autor: Iulian Anghel, Vasile Magradean

10.11.2011, 00:08 916

DNA nu a adus mai multe precizări, dar surse citate de Mediafax susţin că dosarul în care au fost audiaţi cei doi soţi a fost disjuns din dosarul în care a fost arestat, în urmă cu câteva zile, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj Radu Bica, membru PDL.

Radu Bica a fost arestat pentru luare de mită, după ce a acceptat oferta a două persoane de a primi 25.000 de euro pentru a facilita câştigarea unei licitaţii privind serviciile de mentenanţă pe stadionul Cluj Arena.

Dosarul în care este vizat primarul şi soţia sa a fost deschis de DNA în 2009 şi vizează afa­ceri de corupţie, în vizorul procurorilor fiind acum şi Aspazia Droniuc care conduce mai multe afaceri în Cluj, potrivit surselor citate. Însă procurorii nu au dat mai multe detalii.

Clujul este cel mai prosper oraş al României după Bucureşti şi era dominat politic din 2004 de PDL. Este oraşul din care provine premierul Emil Boc, cel care a câştigat în Cluj două mandate de primar, ultimul fără drept de apel, din primul tur, în alegerile din 2008. Tot atunci PDL câştiga şi preşedinţia Consiliului Judeţean prin Alin Tişe (finul lui Boc).

Între timp Boc a ajuns premier (decembrie 2008, după retragerea lui Stolojan din cursa pentru formarea Guvernului), dar bunul său renume a continuat să plutească deasupra Clujului, astfel că în februarie 2009 candidatul PDL, actualul edil, a câştigat fotoliul de primar cu un scor zdrobitor, din primul tur - peste 60% din voturi. Căderea în sondaje a PDL nu a atins acest oraş, iar Apostu şi Tişe sunt în fruntea sondajelor de opinie când vine vorba de alegerile de anul viitor.

Veniturile oraşului Cluj au crescut an de an, avem de-a face cu unul dintre cele mai dinamice oraşe (şi judeţe), cu o rată a şomajului sub media pe ţară.

Primăria Cluj a avut anul trecut venituri de 782 mil. lei (186 mil. euro).

Este adevărat că, în ultimii ani, oraşul a rămas fără centre de producţie cu tradiţie: fabrica de bere Ursus, fabrica Napolact, producătorul de mobilă Libertatea sau firma de confecţii Flacăra. Dar noi investiţii au apărut, iar până la plecarea Nokia, judeţul părea să plutească pe aripile unei prosperităţi fără întoarcere. Criza a domolit avântul investiţional, dar zona se poate lăuda încă cu investiţii majore precum gigantul Emerson, Terapia, Jolidon sau Energobit. Totuşi, la finalul lui martie ING a decis să renunţe la un plan de a angaja sute de oameni la Cluj într-un centru de servicii, iar plecarea Nokia a însemnat o lovitură puternică pentru această zonă.

Şi aşa, însă, Clujul reprezenta un reper pentru alte zone ale ţării şi pe acest fundal a apărut "scandalul" Apostu.

Filmul zilei de ieri

Avocatul Gheorghiţă Mateuţ, care îi reprezintă pe primarul din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, şi pe soţia acestuia, a afirmat aseară că nu ştie amănunte despre dosarul în care cei doi sunt audiaţi la DNA Cluj, dar "cu siguranţă a început urmărirea penală pentru că s-au efectuat percheziţii". "Îi reprezint pe soţii Apostu, nu ştiu amănunte despre dosar, dar cu siguranţă a început urmărirea penală pentru că s-au efectuat percheziţii", a spus Mateuţ.

Gheorghiţă Mateuţ îl reprezintă şi pe vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj Radu Bica.

Mai multe percheziţii au avut loc ieri la locuinţa primarului din Cluj-Napoca, care se afla la domiciliu. Percheziţiile au avut loc după ce acţiuni similare au fost făcute miercuri dimineaţă la sediul Primăriei Cluj-Napoca.

Ulterior, edilul a plecat de la locuinţa sa la volanul unui autoturism, însoţit de un alt bărbat. Apostu avea o plasă şi a declarat jurnaliştilor aflaţi în faţa casei sale că "este o cercetare a DNA".

Primarul din Cluj-Napoca a ajuns apoi la sediul Primăriei, dar nu a intrat în instituţie pe uşa principală, ci a mers prin clădirea Centrului de Informare Cetăţenească, după care a intrat în biroul lui, însoţit de anchetatori. Primarul nu a făcut declaraţii, iar accesul jurnaliştilor în zona biroului lui Apostu a fost restricţionat.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, declara că procurorii DNA au solicitat verificarea biroului primarului, iar acest lucru s-a făcut în prezenţa edilului. Buzatu nu a precizat dacă este vorba de verificarea unor documente sau a calculatoarelor, ea spunând că nu poate oferi mai multe informaţii despre dosar.

De asemenea, procurorii DNA au făcut ieri după-amiază, verificări la cabinetul de avocatură al soţiei primarului din Cluj-Napoca, Monica Apostu, potrivit unor surse judiciare, procurorii anticorupţie controlând documente şi calculatoare.

Ulterior, Monica Apostu a fost dusă de către procurori de la cabinetul său de avocatură la sediul DNA Cluj, aflat în apropiere, pentru audieri.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan, a declarat că nicio persoană nu este reţinută în dosarul în care procurorii DNA fac verificări la Primăria Cluj-Napoca. "Nu vă pot da mai multe informaţii pentru că este un dosar în lucru, dar pot să afirm cu certitudine că nicio persoană nu este, în prezent, reţinută în acest dosar", a spus Săplăcan.

La sediul DNA Cluj a fost dus, ieri după-amiază, şi primarul Sorin Apostu, care a ieşit în jurul orei 16.00 din biroul său de la Primărie.

Pe de altă parte, mai mulţi angajaţi ai Primăriei au scos din clădire teancuri de dosare pe care le-au dus la o maşină a anchetatorilor.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, a mai declarat că, ieri dimineaţă, la Registratura Primăriei a fost înregistrată o cerere de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin care se solicitau mai multe documente de la mai multe direcţii din cadrul instituţiei, fără a preciza despre ce fel de acte este vorba.

Buzatu adăuga că, potrivit procedurii, di­recţiile de la care s-au solicitat acte vor for­mula răspunsuri, care vor fi adunate într-un docu­ment final care va fi trimis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ea afir­ma că asemenea cereri sunt uzuale, numai în 2011 Primăria Cluj-Napoca primind peste 170 de astfel de solicitări de la parchetele din ţară.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA au făcut verificări, miercuri dimineaţă, la Primăria Cluj-Napoca, ei solicitând docu­mente legate de licitaţiile derulate de această instituţie în ultima perioadă. Conform surselor citate, procurorii au luat legătura cu secretarul Consiliului Local Cluj-Napoca, Aurora Ţărmure, solicitându-i aces­tuia mai multe acte privind licitaţiile derulate de Primăria Cluj-Napoca în ultima perioadă.

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au spus că vor da un comunicat de presă în legătură cu acest subiect.


Cine este Sorin Apostu

În februarie 2009 Sorin Apostu (44 de ani) şi-a sfărâmat adversarii, câştigând din primul tur, cu peste 60% din voturi, Primăria Clujului. Calea îi fusese bătătorită de Emil Boc, care era deja la al doilea mandat de primar - un al doilea mandat câştigat, de asemenea, din primul tur de scrutin - când la finalul lui 2008 a fost desemnat premier, după ce Theodor Stolojan a refuzat să formeze Guvernul. Alegerile anticipate au adus la primărie tot un PDL-ist, Sorin Apostu.

Pentru PDL-iştii clujeni, vara lui 2008 a fost una fastă. Boc câştigase Primăria, iar Alin Tişe (finul premierului Boc, fost prefect de Cluj) preşedinţia Consiliului Judeţean Cluj. Sondajele arată că Apostu şi Tişe şi-ar putea reînnoi mandatele la noile alegeri, fiind foarte bine poziţionaţi în intenţiile de vot. Iată de ce Clujul este considerat un puternic fief al PDL. Medic veterinar de profesie, Apostu are şi un master în comunicare. A fost director în Primăria Cluj, apoi viceprimar şi, în fine, primar în urma alegerilor.


Averea primarului

Potrivit declaraţiei de avere completată în 6 iunie 2011 şi postată pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, primarul Sorin Apostu are un teren agricol de 6,03 hectare în localitatea mureşeană Cristeşti, un apartament de 35 de metri pătraţi în Cluj-Napoca, pe care l-a cumpărat în 2003 împreună cu soţia sa, o casă de locuit tot în Cluj-Napoca, de 185 de metri pătraţi, moştenită de către soţia sa Monica Apostu în 1996, o altă casă de locuit de 100 de metri pătraţi, donaţie din anul 1990, în Focşani şi o casă de vacanţă de 98 de metri pătraţi în Câmpeneşti, Apahida, împreună cu soţia sa, construită în 2008. Primarul Sorin Apostu mai deţine un autoturism Audi A4, fabricat în 2008. Potrivit declaraţiei de avere completată în 6 iunie 2011, Sorin Apostu a obţinut ca primar un venit anual de 43.847 lei, iar ca profesor universitar la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară USAMV Cluj-Napoca, a obţinut un venit anual de 32.849 lei. În acelaşi document se arată că soţia sa Monica Apostu a obţinut în calitate de avocat un venit anual de 269.475 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO