Eveniment

Lovitură de teatru: Hunter Biden, fiul preşedintelui american Joe Biden, este anchetat în SUA pentru evaziune fiscală cu bani primiţi şi din România. ”Acuzarea se referă la câştiguri obţinute din Ucraina, România şi China. El a primit bani în conturi din bănci americane de la entităţi din aceste ţări”, citează WSJ din dosar

Lovitură de teatru: Hunter Biden, fiul preşedintelui...

Autor: Ştefan Stan

08.12.2023, 11:21 2237

Hunter Biden a fost pus sub acuzare joi pentru nouă acuzaţii fiscale, într-un caz care adaugă un nou nivel de pericol juridic pentru fiul preşedintelui Biden, care se confruntă cu o supraveghere continuă din partea Congresului şi cu o urmărire penală separată pentru acuzaţii de posesie de arme de foc. Actul de acuzare se referă la câştigurile obţinute din conexiunile pe care Hunter Biden le-a făcut în Ucraina, România şi China. El a fost plătit în conturi bancare din SUA prin intermediul unor entităţi din aceste ţări şi din alte părţi, se arată în rechizitoriu, potrivit WSJ. 

 
Actul de acuzare din partea unui mare juriu cu sediul în Los Angeles stabileşte un alt caz cu potenţial de proces care coincide cu campania de realegere a preşedintelui. Acesta include trei acuzaţii de evaziune şi şase infracţiuni fiscale minore, adăugând noi acuzaţii la cele incluse într-un acord de recunoaştere a vinovăţiei pe care Hunter Biden l-a încheiat cu procurorii federali la începutul acestui an şi care ulterior s-a destrămat.

În rechizitoriul de 56 de pagini, procurorii de la biroul consilierului special David Weiss au declarat că Hunter Biden a ales, pe o perioadă de patru ani, să nu plătească cel puţin 1,4 milioane de dolari în taxe federale pe care le datora pentru anii 2016 - ultimul an complet al mandatului de vicepreşedinte al lui Joe Biden - până în 2019. Procurorii au declarat că Hunter Biden s-a sustras de asemenea de la plata impozitelor pentru anul 2018 prin depunerea de declaraţii false sau frauduloase.

Hunter Biden "a cheltuit milioane de dolari pe un stil de viaţă extravagant în loc să îşi plătească facturile fiscale", au scris procurorii în rechizitoriu.

În 2018, inculpatul a cheltuit peste 1,8 milioane de dolari, inclusiv sute de mii de dolari în retrageri de numerar, aproximativ 383.000 de dolari în plăţi către femei şi 151.000 de dolari pe îmbrăcăminte, potrivit BBC. 

Cu toate acestea, în acelaşi an, Hunter Biden i-a trimis un SMS fostei sale soţii în care îi spunea că nu poate face plata pensiei alimentare "din cauza fondurilor insuficiente".

Între timp, el s-a cazat la diverse hoteluri de lux, a cheltuit 10.000 de dolari "pentru a achiziţiona un abonament la un club de sex" şi a pretins că biletele de avion de 1.248 de dolari pentru traversarea ţării pentru o dansatoare exotică au fost o cheltuială de afaceri, potrivit rechizitoriului.

Procurorii notează că el "avea suficiente fonduri disponibile... pentru a plăti o parte sau toate impozitele restante la scadenţă", dar a ales să nu facă acest lucru.

El ar fi trecut adesea cheltuielile personale drept cheltuieli de afaceri, cum ar fi închirierea unui Lamborghini pe care l-a condus când s-a mutat pentru prima dată în California, în aprilie 2018, până când a sosit Porsche-ul său de pe coasta de est.

La începutul acestui an, Hunter Biden ar fi trebuit să pledeze vinovat la acuzaţii fiscale minore în cadrul unui acord cu procurorii.

Dar acest acord s-a destrămat după ce un judecător l-a pus sub semnul întrebării ca fiind "neobişnuit". Republicanii din Congres l-au criticat ulterior ca fiind un "acord de favoare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO