Eveniment

Lupta de 200 mil. euro intre japonezii de la Itochu si francezii de la Alstom

24.02.2005, 00:00 42



Complexul energetic Craiova va anunta saptamana viitoare castigatorul licitatiei pentru realizarea celui mai mare proiect de reconstructie a unei termocentrale din Romania, proiect cu o valoare totala de aproximativ 200 de milioane de euro.



Reabilitarea si extinderea unui grup al termocentralei Isalnita de 315 MW, adica o putere instalata de aproape jumatate din cea a unui reactor al centralei de la Cernavoda, a atras oferte din partea consortiului format din firmele nipone Itochu, Toshiba si Babcock Hitachi, respectiv din partea consortiului Alstom Germania - Ishikawajima Harima Heavy In-dustries - Sumitomo (ambele din Japonia).



Proiectul va fi finantat prin contractarea de credite externe care sa acopere valoarea contractului, Ministerul Finatelor urmand sa garanteze o finantare de peste 196 mil. euro, conform unei hotarari de guvern emise in luna septembrie.



"Contractarea reabilitarii si a imprumuturilor care sa acopere valoarea totala a contractului vor fi facute de catre Complexul Energetic Craiova. In cursul acestei saptamani au loc ultimele clarificari cu ofertantii, iar in cursul saptamanii viitoare va fi anuntat castigatorul", a declarat pentru Ziarul Financiar Victor Ciutacu, consilier personal al ministrului economiei si comertului.



Surse apropiate proiectului sustin ca oferta financiara cea mai buna a venit din partea consortiului japonez, de circa 200 mil. euro, in conditiile in care celalalt consortiu a avut o oferta cu aproximativ 20 - 25% mai ridicata.



Ofertele finale cuprind insa pe langa componenta financiara si oferta tehnica.



Consultanta de management a proiectului este asigurata de catre firma Romelectro.



Reabilitarea grupului energetic de la Isalnita vizeaza marirea puterii instalate de la 315 MW la 345 MW, precum si instalarea unor echipamente de conducere la distanta si diminuare a emisiilor. Contractorul trebuie sa asigure si oferta financiara. Durata de executie a lucrarilor va fi de doi ani si jumatate, iar creditul va fi rambursat din sursele proprii ale societatii.



Compania japoneza Itochu a mai participat si la reabilitarea a doua blocuri de generare a energiei electrice de la centrala Paroseni, alaturi de Hitachi si Toshiba. Tot ca parte a unui consortiu, Itochu a realizat si modernizarea a doua grupuri ale centralei Bucuresti Sud, alaturi de Alstom Franta si Fortum Finlanda, lucrarile fiind finalizate in luna mai a anului 2002. Grupul francez de inginerie Alstom deruleaza in Romania atat proiecte din domeniul energetic, cat si contracte legate de infrastructura Metrorex, operatorul sistemului de transport cu metroul din Bucuresti.



Alstom este prezenta in Romania cu mai multe companii, cea mai importanta dintre acestea fiind Alstom Power Romania, care a realizat in 2003 o cifra de afaceri de 35 de milioane de euro.



Companiile japoneze Ishikawajima si Sumitomo au participat, ca parte a unor consortii distincte, la licitatia organizata in anul 2001 pentru furnizarea de echipamente necesare unui terminal de containere din portul Constanta.



Complexul Energetic Craiova a fost infiintat in luna aprilie a anului trecut si cuprinde termocentralele Isalnita si Craiova II, precum si cariera de lignit Ruget-Seciuri.



Cu o putere instalata de 830 MW, complexul este unul dintre cei mai importanti producatori de energie electrica din tara, avand o pondere de peste 10% in totalul productiei interne.



Complexurile de la Craiova, Turceni si Rovinari au fost formate prin asocierea de termocentrale desprinse din patrimoniul Termoelectrica si minele de carbuni care le deservesc, toate cele trei unitati urmand a fi scoase la privatizare. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO