Eveniment

Mărmureanu: Un reactor de la Cernavodă, egal cu 4.000 de bombe atomice

Mărmureanu: Un reactor de la Cernavodă, egal cu 4.000 de bombe atomice

Autor: Radu Racu

20.03.2011, 16:09 35

Directorul Institului de Fizica a Pamantului,Gheorghe Mărmureanu, afirmă că centrala nucleară de la Cernavodă este foarte sigură, fiind unobiectiv extrem de important, cu echivalentul a "4.000 şi ceva debombe" în fiecare reactor. "Este un obiectiv lacare nu poti sa gandesti" afirmă GheorgheMarmureanu la emisiunea "După 20 de ani", difuzată la Pro TV.


"Am vorbit cu preşedintele Băsescu şi i-am spus sa stăm liniştiti,pentru ca la Cernavodă eu am facut partea seismica, am consumatfoarte mult - 32.000 de pagini de calcul, amlucrat cu colegii din Statele Unite si, din punctul meu de vedere,nu sunt probleme cu Cernavodă sub nicio forma", a declaratGheorghe Marmureanu, invitat la emisiunea"După 20 de ani" să vorbească despreriscurile nucleare ale României, în luminaevenimentelor din ultima săptămână din Japonia.

Autorităţile nipone se luptă de mai bine de osăptămână să evite un dezastru nuclear, în urmacelui mai marecutremur înregistrat vreodată în arhivele ţării.


Gheorghe Mărmureanu a afirmat ca el i-a venit inintampinare sefului statului pentru ca "era normal".

"Este un obiectiv la care nu poti sa gandesti: la 84 de tone deuraniu, cat iese din fiecare reactor, cand obomba atomica de tip Hiroshima consuma 23,4kilograme. Deci sunt peste 4.000 si ceva de bombe infirecare reactor. Eu stiu sigur ca am facut o treaba bunala Cernavoda, de garantat nu poti garantaniciodata. Este proiectata pentru un cutremur de 7,5 -magnitudinea maxima in Romania", a mai spusdirectorul Institutului de Fizica aPamantului.

Cutremurul de 9 grade produs în Japonia a generat un tsunami cu valuri de aproape zece metri care au devastat ţaradinspre nord. Japonia a înregistrat ulterior probleme la sistemulde răcire al reactoarelor de la Fukushima, una din cele mai mari centrale nucleare din Japonia.Primele succese la Fuskushima au venit de abiaduminică, după 9 zile de luptă cu temperaturile ridicate alereactoarelor, când autorităţile au reuşit să racordeze laelectricitate sistemele de răcire ale centralei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO