Eveniment

Maternitatea Giuleşti, cea mai modernă din ţară, în urma unor investiţii elveţiene

17.08.2010, 12:30 99

Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor dinRomânia spune că explozia de la maternitatea Giuleşti este osituaţie tragică, dar imprevizibilă, care nu poate fi pusă pe seamadotării secţiei de neonatologie, care a fost refăcută anul trecutcu bani elveţieni.

"Este greu de spus cine este vinovat, trebuie să aşteptămrezultatele comisie de anchetă. Este o situaţie tragică, darimprevizibilă. Nu se ştie cauza, dar nu putem vorbi de dotare.Secţia de neonatologie este reabilitată şi dotată la standardemoderne printr-o finanţare a Guvernului elveţian şi a Guvernuluiromân", precizează Astărăstoaie.

El spune că programul de reabilitare, care a durat câţiva ani, afost finalizat în 2009, iar 80% din finanţare a fost asigurată deGuvernul Elveţian. " Guvernul elveţian a investit în ultimii ani încinci maternităţi din Iaşi, Cluj, Timişoara şi Bucureşti. Cele maimari sume au venit la Maternitatea Giuleşti. Secţia de neonatologieeste dotată la cele mai înalte standarde, totul a fost renovat,refăcut. Este o unitate de vârf".

Secţia de neonatologie a maternităţii Giuleşti dispune de unsistem de monitorizare asistat de calculator care nu necesităprezenţa unei asistente în interiorul secţiei de terapie, maiprecizează Astărăstoaie. "Monitorizarea este pe aparate, astfelîncât asistenta care supervizează stă în exteriorul secţiei deterapie intensivă. Este un sistem modern care ajută la evitareainfecţiilor, având în vedere că vorbim despre copii născuţiprematur."

Explozia produsă aseară la Secţia de Terapie Intensivă de laMaternitatea Giuleşti, în urma căreia au murit patru bebeluşi, arfi fost declanşată de un scurtcircuit, probabil de la oimprovizaţie de alimentare a aerului condiţionat, respectiv de laneizolarea a două fire, conform unor surse judiciare citate deagenţia Mediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO