Eveniment

Ministerul Muncii trimite corpul de control la Casa de Pensii

Autor: Aurelia Alexa

24.04.2012, 17:05 263

Purtătorul de cuvânt de la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), Liviu Iolu, a confirmat marţi, pentru MEDIAFAX, că ministrul Claudia Bogicevici a dispus verificări la Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), precizând că acestea au început în urmă cu câteva zile.

"Corpul de control al ministrului se află la Casa de Pensii, dar verificările au început de câteva zile. Ministrul a cerut reverificarea raportului întocmit de Curtea de Conturi. De asemenea, se va stabili cum a fost posibilă plata incorectă a indemnizaţiilor pentru revoluţionari şi pentru soţul supravieţuitor", a declarart purtătorul de cuvânt de la MMFPS.

Surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX că ministrul Muncii a trimis corpul de control la CNPP pentru a verifica dacă măsurile dispuse de Curtea de Conturi au fost respectate şi pentru a stabili cauzele care au dus la plata incorectă a unor indemnizaţii.

Sursele citate au precizat că vor fi verificate datele din raportul Curţii de Conturi şi dacă au fost respectate termenele prevăzute pentru remedierea deficienţelor.

De asemenea, corpul de control al ministrului Claudia Boghicevici urmează să stabilească din ce cauză s-a ajuns în situaţia de a se plăti incorect indemnizaţiile pentru revoluţionari şi pentru soţul supravieţuitor.

Peste 200.000 de persoane trebuie să restituie Casei Naţionale de Pensii aproximativ 1,82 mil. lei, acordaţi prin majorarea incorectă a indemnizaţiilor pentru soţul supravieţuitor şi pentru revoluţionari, banii urmând să fie recuperaţi treptat, în condiţiile unui termen de prescripţie de trei ani.

CNPP a precizat că, din iulie 2010, indemnizaţiile pentru revoluţionari (Legea nr.341/2004) şi indemnizaţiile pentru soţul supravieţuitor (Legea nr. 578/2004) au fost diminuate cu 15%, în temeiul prevederilor Legii nr.118/2010, iar din ianuarie 2011, prin Legea nr. 285/2010, aceleaşi drepturi au fost majorate cu 15% faţă de cuantumul aflat în plată la nivelul lunii octombrie 2010.

Potrivit CNPP, sumele încasate necuvenit reprezintă, în marea majoritate a cazurilor, sume modice, de câţiva lei, acestea urmând să fie recuperate treptat, lună de lună, din drepturile viitoare.

Aproximativ 16.000 de persoane beneficiază de indemnizaţia pentru revoluţionari, de la acestea trebuind să se recupereze aproximativ 1,25 milioane de lei, precizează CNPP. Din calculele făcute, diferenţa medie lunară de recuperat ar fi de 77,9 lei/persoană şi urmează să fie reţinută eşalonat în următoarele luni.

De indemnizaţia pentru soţul supravieţuitor beneficiază aproximativ 200.000 de persoane, suma totală de recuperat fiind de aproximativ 576.000 de lei. În acest caz, diferenţa medie lunară de recuperat este de 2,76 lei/persoană.

În ianuarie, Curtea de Conturi a depistat unele disfuncţionalităţi la Casa Naţională de Pensii, la momentul controlului fiind 1.672 de cazuri de incompatibilitate şi CNP-uri eronate, instituţia explicând că acest lucru este cauzat de lipsa unui sistem informatic integrat între instituţiile subordonate MMFPS.

Raportul Curţii de Conturi a stabilit că peste şase miliarde de lei lipsesc ca urmare a neîncasării unor creanţe din anii precedenţi, însă preşedintele CNPP, Doina Pârcălabu, a declarat că raportul este unul preliminar şi, în plus, aceste sume ar fi trebuit încasate în perioade anterioare.

În acelaşi raport erau menţionate pierderi de aproximativ 130 de milioane de euro pentru că CNPP nu ar fi realizat venituri din dobânzi, preşedintele instituţiei explicând că există o convenţie cu Ministerul de Finanţe privind dobânzile şi că există excedent doar în primele zile ale lunii, pe măsură ce se fac plăţile fiind necesară suplimentarea bugetului de pensii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO