Eveniment

Miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană discută în 15 octombrie condiţiile pentru noul acord preventiv

Liviu Voinea, ministrul pentru buget, a reprezentat România la reuniunea Consiliului Ecofin de la Bruxelles de ieri. Foto Răzvan Lupică

Liviu Voinea, ministrul pentru buget, a reprezentat România la reuniunea Consiliului Ecofin de la Bruxelles de ieri. Foto Răzvan Lupică

Autor: Claudia Medrega

09.07.2013, 22:12 163

Decizia privind un nou acord preventiv al României cu Comisia Europeană urmează să fie luată în 15 octombrie, la reuniunea Ecofin a miniştrilor de finanţe din statele membre ale UE, potrivit informaţiilor transmise de Ministerul Finanţelor.

O misiune comună Fondul Monetar Internaţional - Comisia Europeană se va afla începând cu 17 iulie în România pentru discuţii cu autorităţile române pe tema încheierii unui nou acord preventiv, după ce Consiliul Director al FMI a avizat recent, cu trei derogări, ultimele evaluări cu România. „La reuniunea extraordinară a Comitetului Economic şi Financiar, care a avut loc înaintea reuniunii Consiliului Ecofin, statele membre au primit favorabil, în unanimitate, solicitarea României pentru încheierea unui nou program preventiv, împreună cu FMI. S-a stabilit că o misiune comună FMI-Comisia Europeană se va deplasa la Bucureşti pentru discuţii cu autorităţile române, care vor începe la 17 iulie şi vor continua până la sfârşitul lunii. Decizia oficială privind programul preventiv urmează a fi luată la Ecofin în 15 octombrie“, conform informaţiilor transmise de Ministerul de Finanţe. La reuniunea Consiliului Ecofin de la Bruxelles de ieri a participat Liviu Voinea, ministrul pentru buget.

Săptămâna trecută au apărut o serie de informaţii care indicau posibilitatea de a nu mai fi încheiat un acord cu Comisia Europeană, ci doar cu FMI.

La sfârşitul săptămânii trecute însă, premierul Victor Ponta a declarat că a avut o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu pe marginea scrisorii privind un nou acord cu FMI şi Comisia Europeană, el menţionând că joi a fost trimisă scrisoarea către Comisie, potrivit Mediafax.

Premierul a afirmat că decizia de a avea un nou acord cu CE şi FMI este una asumată de Guvern, guvernatorul BNR şi preşedinte.

Acordul României cu FMI şi UE parafat în primă­vara anului 2011, în valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autorităţile române ca preventiv, fără să fie trase fonduri.

Prim-ministrul francez Jean-Marc Ayrault se va afla, în perioada 11-12 iulie, în România, iar vineri va sărbători la ambasada din Bucureşti, „anticipat“, Ziua Naţională a Franţei, după cum a anunţat premierul Victor Ponta.

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, se va afla în vizită în România în perioada 15-16 iulie, urmând să susţină la Bucureşti un discurs despre identificarea unei „noi paradigme de creştere“ economică în regiune.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO