Eveniment

Ministrul apărării: România va achiziţiona rachete Patriot; în noiembrie facem prima plată

Opţiunea pentru rachetele Patriot are la bază parteneriatul SUA-România, care are 20 de ani de la momentul semnării, dar şi faptul că SUA sunt principalul garant de securitate al României.

Opţiunea pentru rachetele Patriot are la bază parteneriatul SUA-România, care are 20 de ani de la momentul semnării, dar şi faptul că SUA sunt principalul garant de securitate al României.

Autor: Liviu Dadacus

27.07.2017, 00:05 144

„Riscurile şi ameninţările în spaţiul aerian al României ne determină să procedăm la o înzestrare corespunzătoare. Sistemele de rachete sol-aer aflate în prezent în dotarea României cu bătaie mică şi medie sunt în mare parte depăşite fizic şi moral.“

Ministrul apărării, Adrian Ţuţuianu, a precizat ieri că România îşi canalizează energiile pentru achiziţia sistemului de rachete Patriot, el menţionând că în acest sens se va încheia un acord între guvernele României şi SUA, iar în noiembrie se va face prima plată. „Avem aprobarea Departa­mentului de Stat, suntem într-o fază intermediară. Este nevoie de aprobarea Congresului SUA. Este nevoie ca echipele tehnice să detalieze exact ce se cumpără. Va fi un acord între guvernul României şi guvernul SUA. Vom promova o lege specială în Parlament pentru achiziţia acestui sistem şi apreciem că dacă lucrurile merg aşa cum sunt planificate undeva la sfârşitul lunii octom­brie să putem să avem un rezultat final pe care să-l comunicăm opiniei publice. Legat de buget, esti­măm că am putea în lu­na noiembrie să fa­cem o plată în contul acestei achiziţii ne­ce­sare în­zestrării mili­tare”, a anunţat Ţuţu­ianu. El a spus că Ro­mâ­nia nu are în vedere o altă ofertă şi că îşi canalizează energiile pentru achiziţia sistemului de rachete Patriot. „Demersul de a obţine un accept de la Departamentul de Stat este al Ministerului Apărării. Aprobarea primită de la Departamentul de Stat ne-a fost comunicată. Am făcut eva­lu­ările necesare şi ţinem cont de toate lu­crurile care urmăresc mai mult se­curitatea naţională. Nu suntem la faza unor negocieri de detaliu pe condiţiile de natură financiară şi condiţiile legate de capabilităţile tehnice complete”, a mai spus Ţuţuianu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO