Eveniment

Modificările fiscale au propulsat inflaţia din România pe primul loc în Uniunea Europeană. Inflaţia de 7,3% din România, după măsurătorile Eurostat, a fost cu două procente mai mare decât în următoarea ţară clasată, Estonia

Modificările fiscale au propulsat inflaţia din România...

Autor: Răzvan Botea

25.02.2024, 12:15 2027

Inflaţia din România a fost de 7,3% după măsurătorile europene, cea mai mare din Uniunea Europeană, arată datele publicate de Eurostat, biroul european de statistică. La mare depărtare, pe locul al doilea, se află Estonia, cu o inflaţie de 5%. Media europeană a inflaţiei a fost de 3,1% în ianuarie 2024.

Datele despre inflaţia din România au surprins analiştii financiari pe partea negativă. Media prognozelor agregate de Bloomberg pentru inflaţia din România a fost cu 0,2 puncte procentuale sub rezultatele din teren. Motivul creşterii inflaţiei este reprezentat de modificările fiscale, care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024 şi au propulsat preţurile. De asemenea, preţurile au crescut şi pe fondul unui avans mai bun al economiei decât cel aşteptat, după ce consumul a urcat mai repede decât aşteptările pe final de 2023.

Toate ţările europene au avut inflaţie în ianuarie 2024, însă preţurile au avansat cu numai 0,9% în Danemarca şi Italia. Inflaţie peste media europeană a mai fost în Croaţia, Polonia sau Austria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO