Eveniment

Mucibabici, Deloitte: De patru ani nu am platit impozitul la o casa in Predeal. Fiscul nu m-a cautat

Mucibabici, Deloitte: De patru ani nu am platit impozitul la o casa in Predeal. Fiscul nu m-a cautat
21.10.2009, 23:28 348

Deloitte Romania recomanda autoritatilor fiscale sa urmezemodelul american pentru a imbunatati colectarea taxelor la buget,mergand pe analiza veniturilor contribuabililor si in raport cubunurile pe care acestia le au in posesie.

"Nu poti sa ai un venit de 500 lei, dar si casa si masina. Credca statul ar trebui sa se uite la lucrurile acestea pentruimbunatatirea colectarii impozitului pe venit", spune GeorgeMucibabici, presedintele Deloitte Romania. El a dat ca exemplu SUA,care are cel mai bun sistem de colectare a taxelor si a recomandatFiscului din Romania extinderea controalelor si la persoanele caredispun de bunuri si nu pot sa le justifice prin veniturile lunareobtinute.

"In SUA, cetateanul isi calculeaza singur impozitele pe care leare de platit, dar nu isi permite sa declare altceva decat arepentru ca penalitatile sunt foarte mari", a spus Mucibabici,mentionand ca in sistemul american contribuabilul primeste datedetaliate despre modul in care sunt utilizati banii platiti de elca taxe.

"Acolo stie exact ce salariu are functionarul care te amendeazadaca nu iti respecti obligatiile, cati bani se duc pe reparareaunei strazi sau cati bani se duc pe benzina in sistemul public.Esti legat de comunitatea in care traiesti". Mucibabici a adaugatca in Romania este nevoie de o eficienta mai mare in colectareataxelor, existand posibilitatea de a mai aduna inca un buget.

"I-am spus domnului ministru de finante Pogea, intr-o intalnire,ca sunt "un criminal". Am o casa in Predeal, pentru care nu amplatit impozitele timp de patru ani, dar nu am primit niciun fel deinstiintare din partea autoritatilor fiscale acasa."

Alexandru Reff, expertul in fiscalitate in cadrul Deloitte, aprecizat ca legislatia din Romania face dificila aplicarea uneiabordari cum este cea americana, prin care statul sa urmareascabunurile contribuabililor in raport cu veniturile.

"Ar trebui, probabil, sa ajungem sa schimbam Constitutia,deoarece in cazul bunurilor in posesia cetatenilor, prezumtiainitiala este ca au fost dobandite licit."

Reducerea frecventei modificarilor legislative si introducereaunor proceduri clare pentru administrarea fiscala ar reprezentacele mai importante masuri pentru managerii romani, daca ar ocupa ofunctie de conducere in Ministerul Finantelor.

Totodata, cele mai multe companii considera ca o crestere acosturilor cu contributiile de asigurari sociale in contextulactualelor constrangeri bugetare ar avea cel mai mare impactnegativ asupra organizatiilor lor, conform unui studiu al DeloitteRomania.

Astfel, cresterea costurilor cu CAS reprezinta cea mai mareinfluenta negativa pentru 36% dintre directorii financiari saucoordonatorii departamentelor de taxe din cadrul celor 130 decompanii care au participat la sondaj. Un sfert dintre respondenticonsidera ca impactul negativ cel mai mare l-ar avea cresterea TVA,iar 22% apreciaza ca efectul cel mai puternic l-ar avea o eventualamajorare a cotei unice a impozitului pe profit. Eliminarea coteiunice pentru impozitul pe venit si reintroducerea impozitariiprogresive ar avea cel mai mare impact negativ doar pentru 17%dintre respondenti.

Rodica Segarceanu, Tax Partner Deloitte, considera ca oricecrestere a cotelor va avea un impact negativ asupra firmelor.

Pentru o colectare mai buna a veniturilor la bugetul de statexpertii Deloitte propun imbunatatirea controalelor fiscale, "Nusunt proceduri clare de controale fiscale. Inspectorii fiscali seconcentreaza pe forma documentelor, nu pe substanta tranzactiilor.Nu au o analiza pe baza de sondaje, de testari", a explicatSegarceanu.

Ce spun managerii despre fiscalitate

  • TVA-ul este "calcaiul lui Ahile" din fiscalitatearomaneasca
  • Capacitatea administrativa deficitara ramane veriga slaba asistemului fiscal
  • Reforma in aparatul fiscal trebuie sa inceapa cu nivelul deinstruire al inspectorilor
  • Stabilitatea si predictabilitatea sistemului fiscal suntprimele lucruri solicitate de mediul de business
  • Cele mai sonore cazuri judecate la Curtea Suprema de Justitieau legatura cu impozitul pe veniturile nerezidentilor
  • Statul trebuie sa plateasca contribuabililor dobanzi pentruintarzierile la rambursarea TVA
  • Povara fiscala reprezentata de majorarile de intarziere de36,5% pe an pentru neplata taxelor si a impozitelor esteexcesiva
  • Autonomia fiscala este un prerogativ local controversat
  • Oficializarea negocierii directe intre contribuabili siautoritati ar spori eficienta si echitatea controalelor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO