Eveniment

Multinaţionalele sunt îngrijorate din cauza schimbărilor legislative, a poverii conformării şi a controalelor fiscale din ce în ce mai frecvente

Multinaţionalele sunt îngrijorate din cauza...

Autor: Alex Ciutacu

31.07.2018, 13:05 192

Companiile multinaţionale se aşteaptă la modificări legislative semnificative şi la creşterea poverii de conformare cu noile reguli de raportare internaţională, potrvit unui sondaj realizat de Deloitte la nivel global. În plus, grupurile multinaţionale îşi fac griji cu privire la controalele fiscale în creştere.

“Primele schimbări legislative majore care vor afecta cu adevărat companiile la nivel global vor intra în vigoare în 2019-2020. Între timp, grupurile multinaţionale se pregătesc să-şi reducă eventualele riscuri sau dispute cu autorităţile deoarece se anticipează că BEPS va avea implicaţii mai vaste decât se poate estima în prezent, pe diverse paliere: modelele de business, formele juridice de organizare a societăţilor, câştigurile sau fluxurile de numerar. Unele companii din România resimt deja implicaţiile BEPS ca urmare a transpunerii în Codul fiscal, de la 1 ianuarie 2018, a directivei pentru combaterea evaziunii fiscale cunoscută ca directiva ATAD (Anti Avoidance Tax Directive) ale cărei prevederi derivă din BEPS. Este doar un exemplu care arată că evoluţiile fiscalităţii la nivel internaţional trebuie să preocupe inclusiv companiile din România”, a spus Dan Bădin, partener coordonator Servicii fiscale şi juridice, Deloitte România.

Sondajul este realizat anual de Deloitte la nivel global, începând din 2014, pentru a analiza impactul implementării planului de acţiune privind combaterea erodării bazei de impozitare şi a transferului profiturilor – “Base Erosion and Profit Shifting (BEPS)” iniţiat de Organizaţia pentru Dezvoltare şi Cooperare Economică (OCDE)

Un segment de 91% dintre respondeţi se aşteaptă la cerinţe suplimentare de raportare privind preţurile de transfer ca urmare a recomandării BEPS şi la creşterea poverii de vonformare, în timp ce 86% cred că structurile de taxare implementate în prezent se află sub control mai atent al administraţiilor fiscale decât în urmă cu un an, se arată printre principalele constatări ale sondajului.

În cadrul sondajului au răspuns 447 de persoane din 39 de ţări, exclusiv România, majoritatea deţinând funcţia de director financiar.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO