Eveniment

Ce ne spun ultimele tranzacţii despre evaluarea companiilor locale? Interes există din partea investitorilor pentru firmele româneşti, dar în ultimele luni multiplii au scăzut din cauza contextului economic

În ultimele luni multiplii au scăzut din cauza contextului economic, cumpărătorii nemaifiind atât de dornici să facă shopping cu orice preţ.

În ultimele luni multiplii au scăzut din cauza contextului economic, cumpărătorii nemaifiind atât de dornici să facă shopping cu orice preţ.

Autor: Cristina Roşca

18.12.2022, 11:21 911

La începutul lunii octombrie, compania belgiană CERES Pharma a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni la producătorul român de suplimente alimentare Dacia Plant la un multiplu de aproape 10 ori EBITDA Jucătorii din piaţă spun că astfel de evaluări sunt istorie, contextul economic făcându-i pe cumpărători să fie mai prudenţi Spre exemplu, producătorul român de ambalaje biodegradabile Promateris a negociat iniţial vânzarea unui pachet la multiplu de peste 11 ori EBITDA, dar înstrăinarea a 24% din acţiuni către Pavăl Holding s-a parafat la sub 10x La companiile din IT, mai ales la cele stabile, mai există încă multipli peste acest prag, dar şi aici sunt negocieri mai dure.

În 2022, un an marcat de inflaţie record, de război la graniţă şi de o serie largă de alte probleme geopolitice, companiile româneşti au continuat să fie pe radarele investitorilor străini sau locali, care au plătit pentru ele milioane sau chiar zeci de milioane de euro.

Preluarea de către PepsiCo a unui pachet minoritar de acţiuni în cadrul producătorului de apă minerală Aqua Carpatica de la Jean Valvis, achiziţia companiilor locale Fortech şi Fortech Software Services, specializate în dezvoltare software la comandă, de către GlobalLogic din Silicon Valley, parte din conglomeratul japonez Hitachi, sau cumpărarea Dacia Plant de către un grup belgian sunt câteva exemple. În realitate sunt câteva zeci de astfel de deal-uri care au avut antreprenori români la vânzare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO