Eveniment

Niculae inchide combinatele chimice, iar 6.600 de angajati intra in somaj

09.12.2008, 19:24 29

Omul de afaceri Ioan Niculae a anuntat ca a decis sa opreasca din ianuarie activitatea in cadrul combinatelor chimice pe care le detine din cauza blocajului cu care s-a confruntat incepand cu luna septembrie in ce priveste vanzarea produselor. "Lipsa totala de finantare a agricultorilor romani care nu au cu ce sa cumpere ingrasaminte chimice pentru ca nu au primit niciun ban anul acesta, refuzul bancilor de a credita acest sector, chiar daca exista o lege prin care statul acorda subventii de 30%, au condus la un blocaj pe piata ingrasamintelor chimice", a declarat pentru ZF Ioan Niculae, care detine Sifert Bacau, Azochim Piatra-Neamt, Donau Chem Turnu Magurele, Amonil Slobozia, Nitroporos Fagaras si Viromet Victoria.

Niculae spune ca a tinut timp de cateva luni oamenii in somaj tehnic, platindu-le 100% din salariu, in decembrie a acordat doar 70% din salariu, dar "din ianuarie nu mai am ce face".
La Turnu Magurele 860 de persoane din cei 1.100 de angajati au primit deja notificarea de disponibilizare, iar din a doua parte a lunii ianuarie va trebui sa isi gaseasca un alt loc de munca. "Combinatul nu mai produce din luna septembrie. Avem pe stoc in portul Constanta 110.000 de tone de uree si nu avem unde sa o vindem. Preturile au scazut dramatic la nivel international din cauza crizei financiare. Daca in august vindeam tona de uree cu 800 de dolari, acum pe pietele internationale se vinde cu 220 de dolari, in conditiile in care noi o producem cu 400 de dolari. La problemele de export se adauga si problemele fermierilor care nu pot lua credite pentru ingrasaminte", spune Gabriel Dimancea, presedintele sindicatului independent TurnuChim din Turnu Magurele, judetul Teleorman.
Federatia sindicatelor din chimie si petrochimie au hotarat elaborarea unui program pentru revendicari. Printre acestea se numara mentinerea locurilor de munca in sectorul chimic, fara de care exista riscul unei crize alimentare de proportii, dupa cum spune Dimancea, dar si subventionarea agriculturii. "Daca se vor inchide combinatele, multi specialisti vor pleca in strainatate, iar in momentul in care vor dori sa deschida nu vor mai avea angajati", crede Dimancea.
Pe langa angajatii din Turnu Magurele, alte 500 de persoane de pe fosta platforma Nitramonia Fagaras vor fi disponibilizate. De asemenea, 540 din cei 700 de angajati de la Sofert Bacau, 700 din 900 de angajati de la Azochim Piatra-Neamt, 700 din 900 de angajati de la Amonil Slobozia si 2.000 din cei 3.000 de oameni de la Azomures vor avea aceeasi soarta.
La inceputul lunii martie, Niculae anunta inchiderea combinatelor sale ca urmare a cresterii pretului gazelor naturale, dar dupa ce Guvernul a aprobat majorarea subventiei acordate combinatelor chimice, omul de afaceri a renuntat la planul sau.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO