Eveniment

Noutatea din legea comertului: taxele de extindere, amenajare si promovare sunt interzise

Noutatea din legea comertului: taxele de extindere, amenajare si promovare sunt interzise
22.09.2009, 18:17 51

Patronatele din industria alimentara spun ca legea privindcomercializarea produselor alimentare aprobata in urma cu catevazile de guvern va scoate la iveala taxele pe care le plateau catrehipermarketuri, iar legea va duce la cresterea concurentei dintreretaileri, va permite un acces mai facil al producatorilor inmarile retele si va duce la dezvoltarea magazinelor deproximitate.

Prin noua lege comerciantii nu vor mai putea sa solicite si saincaseze de la furnizor plata unor servicii legate de extinderearetelei de distributie a comerciantului, de amenajarile spatiilorde vanzare sau de operatiunile si evenimentele de promovare aactivitatii si imaginii acestuia. "Prin aceasta lege vor iesi laiveala taxele pe care producatorii le plateau hipermarketurilorpentru deschiderea sau modernizarea magazinelor, pentru listareaproduselor sau taxe de distributie nationala. Nu vom disparea(producatorii - n.r). Hipermarketurile pot sa faca import, iar noine vom orienta catre magazinele mici, piete sau retele proprii demagazine", spune Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane aCarnii.

Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania se apara: "Estenormal sa platesti pentru serviciile pe care le primesti. Dacaaveam profituri ascunse, Ministerul Finantelor nu sesiza panaacum?", spune Delia Nica, vicepresedinte al Asociatiei MarilorRetele Comerciale din Romania (AMRCR).

"Retailerii au creat locuri de munca, dar dincolo de asta nuputeam fi de acord cu ceea ce s-a intamplat in ultima perioada, caproducatorul roman sa stea mereu in genunchi la poartahipermarketului. Eu cred ca nu e un abuz si nu e un dezastru ce amfacut noi (...) Specialistii spun ca in cateva luni preturile vorputea sa scada pana la 30%", precizeaza Ilie Sarbu, ministrulagriculturii.

Retailerii spun insa ca au atacat legea datorita neconcordanteicu Codul de bune practici. "Nu stiu pe ce se bazeaza estimarea dl.ministru conform careia preturile vor scadea cu 30%. Legea in formaactuala este diferita de Codul de bune practici pe care l-amsemnat. Practic tot ce trebuia sa fie facut era ca acest Cod debune practici sa fie pus sub forma de lege, ceea ce nu s-aintamplat. Nu este adevarat ca ne-am retras de la discutii. Defiecare data cand erau intalniri pe acesta tema, aproape in fiecaresaptamana in intervalul martie 2008 - ianuarie 2009, practic serediscuta Codul", spune Nica.

Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii, afirma:"Legea va crea o concurenta mai puternica intre hipermarketuri carevor trebui sa-si diminueze cheltuielile si sa devina mai rentabile.Acum nu putem sa vorbim de concurenta intre ele, in conditiile incare intre preturile produselor din hipermarketuri sunt diferentefoarte mici".

Nica precizeaza insa ca un motiv de disputa este si faptul ca inlege se prevad penalitati doar pentru retaileri, nu si pentruproducatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO