Eveniment

O pensionara din Croatia, folosita pentru "inside trading" cu actiuni Reebok

08.08.2005, 19:29 14

Comisia americana pentru Bursa si Valori Mobiliare acuza o femeie din Croatia ca ar fi facut tranzactii ilegale (inside trading) cu optiuni de cumparare de actiuni Reebok, cu putin timp inainte de anuntul privind preluarea companiei americane de catre firma rivala adidas.

Institutia a aratat ca un cont de brokeraj pe numele Sonja Anticevic "a fost angajat intr-o serie de tranzactii extrem de suspecte si profitabile cu optiuni de cumparare de actiuni Reebok". Comisia a anuntat, in cadrul unui comunicat, ca a obtinut un ordin din partea Tribunalului Districtual al orasului New York, pentru inghetarea contului in valoare de peste doua milioane de dolari constituit pe numele lui Anticevici.

Potrivit Comisiei, in perioada 1-2 august, prin intermediul contului Anticevici au fost cumparate 1.997 de optiuni pentru actiuni Reebok.

Aceste certificate reprezinta contracte de cumparare a unor titluri de valoare la un anumit pret, la un termen viitor prestabilit.

Dupa ce a fost anuntata preluarea Reebok de catre compania adidas, actiunile firmei americane au crescut cu peste 30%. Prin contul Anticevici au fost vandute certificatele de optiune cu un profit de peste 2 milioane de dolari.

Compania germana adidas a anuntat, la 3 august, ca a cazut de acord sa achizitioneze Reebok, in cadrul unei tranzactii de 3,8 miliarde de dolari, care va uni al doilea mare producator mondial de echipamente sportive din lume cu cel

de-al treilea.

Tot la 3 august, curand dupa vanzarea certificatelor, o firma de brokeraj a primit instructiuni pentru transferarea a 870.000 de dolari obtinuti din tranzactie intr-un cont bancar din Austria.

Persoana acuzata de comisie este o pensionara de 63 de ani a carei adresa a fost nominalizata in cererea catre tribunal in localitatea Omis, langa orasul Split.

Contactata telefonic de Reuters la aceasta adresa, Sonja Anticevic a declarat, in croata, ca nu a aflat despre nici un fel de acuzatii ale SEC. Mai mult, ea a afirmat ca nu are cunostinta despre tranzactiile bursiere si nu a tranzactionat niciodata actiuni, nici in Croatia si nici in vreo alta tara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO