Eveniment

Oamenii de afaceri şi companiile din România se tem că legea impozitului pe venitul gospodăriilor va crea haos şi va însemna şi taxe în plus

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Iulian Anghel

25.05.2017, 00:07 597

Coaliţia pentru Dezvoltarea României nu mai discută cu Ministerul Finanţelor pe marginea schimbării paradigmei fiscale până când ministerul de resort nu vine cu un studiu de impact asupra efectelor impozitului pe venitul global.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) care re­u­neşte cele mai im­por­tante organizaţii partonale şi camere de comerţ din România cere amânarea şi reanalizarea impozitului pe venitul global anunţat de Finanţe şi realizarea unui studiu de impact pe acest proiect care schimbă paradigma fiscală, considerând că noua formă de impozitare ar putea aduce bugetului goluri uriaşe care nu pot fi acoperite decât din alte taxe.

CDR a anunţat ieri că a oprit dis­cuţiile cu Ministerul Finanţelor pe mar­ginea acestui act normativ până la apariţia unui studiu de impact asupra noului sistem, iar ieri, într-o conferinţă, a criticat într-un mod neobişnuit de as­pru la acest nivel decizia guvernului de a înlocui cota unică cu ceva despre care nimeni nu ştie cum va acţiona sau ce impact va avea.

„Hotărârea guvernului de a face lucruri va trebui să fie dublată de studiul de impact, de corelarea tot timpul cu efectele de creştere economică“, a spus Florin Pogonaru, preşe­dintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) şi preşedinte al Coaliţiei pentru Dez­vol­tarea României.

„În momentul de faţă vorbim despre un deficit bugetar calculat de FMI, în cazul apariţiei acestei legi, de 1,4% din PIB. Legat de 2018, prin eliminarea reţinerii la sursă vom priva bugetul de 27 miliarde de lei. Posibil ca aceşti bani să nu fie încasaţi nici în 2019. Ne întrebăm din ce va fi acoperit acest impact bugetar. Din controale fiscale agresive, din noi taxe sau dintr-un impozit progresiv? Ne preocupă că în paralel se discută despre majorări salariale fără o restructurare a siste­mului public şi, pe de altă parte, de o relaxare fiscală”, a explicat, la rândul ei, Angela Roşca, managing partner la Taxhouse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO