Eveniment

OCDE lauda Romania. Care este explicatia?

17.05.2010, 23:47 87

Romania are un cadru legislativ pentru investitii strainetransparent si nediscriminatoriu si un program bine dezvoltat demonitorizare fiscala, arata un raport al Organizatiei pentruCooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) care analizeaza situatiaeconomica a zece tari din Europa de Est. Oamenii de afaceri siautoritatile locale spun insa ca studiul este prea optimist.

"Rezultatele studiului se datoreaza si pasivitatii mediului deafaceri, iar a pune Romania in comparatie cu aceste state este unproces riscant. Este riscant pentru ca se foloseste un limbajdiplomatic, care trebuie descifrat, pentru ca altfel se transmiteun mesaj gresit publicului", a precizat Florin Pogonaru,presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania(AOAR).

Studiului Indicele Reformei de Investitii (IRI) 2010 al OCDErealizeaza o evaluare a politicilor si institutiilor implicatedirect in mediul investitional din: Albania, Bulgaria, Bosnia siHertegovina, Croatia, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei,Kosovo, Republica Moldova, Muntenegru, Romania si Serbia.

Potrivit raportului, Romania se numara printre economiile dinregiunea analizata in care accesul la finantare pentru firme estecel mai dezvoltat.

"Reforme au fost adoptate sub toate aspectele legate de accesulla finantare. Serviciile de leasing, factoring, programe degarantare si de capital de risc sunt mai bine dezvoltate decat inmajoritatea economiilor din Europa de Sud-Est", arata dateleraportului. Irinel Cristu, secretar de stat in cadrul MinisteruluiEconomiei, sustine insa ca desi piata serviciilor financiare estedezvoltata in Romania, accesul la finantare al firmelor este extremde dificil. "O problema majora in incercarea firmelor de a obtinecredite este garantia. Este nevoie de un sprijin puternic alinstrumentelor de garantare si de o capitalizare a acestora."

In ceea ce priveste concluzia potrivit careia "Romania are unprogram bine dezvoltat de monitorizare fiscala, care sustine unmodel agregat pentru prognoza veniturilor fiscale", Florin Pogonaruspune ca "este nepotrivit sa spui ca Romania are un sistem fiscalmodern si predictibil in contextul actual. Ceea ce avem de dezbatutin perioada urmatoare in Romania e filosofia fiscala."

Raportul mai arata ca Romania a primit cea mai buna evaluare dinEuropa de Sud-Est privind indicatorii politicilor capitalului uman.Comentand acest aspect, Florin Pogonaru a precizat ca Romania "areo piata a muncii anchilozata, in ciuda eforturilor facute pentrureforma si desi capitalul uman este inca ieftin, acesta trebuie pusin relatie cu costul capitalului si accesul greu la finantare."

Investitiile straine scad

Anul acesta, investitiile straine directe (ISD) se vor situa subnivelul de 4,89 mld. euro cat s-a inregistrat in 2009, spunreprezentantii Consiliului Investitorilor Straini, citati deMediafax. In primele trei luni ale anului, potrivit datelorfurnizate de BNR, ISD-urile au scazut de aproape doua ori, la 754mil. lei, fata de perioada similara a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO