Eveniment

OMS face bilanţul: S-au înregistrat peste 600 de atacuri asupra sistemului de sănătate ucrainean de la începutul războiului

OMS face bilanţul: S-au înregistrat peste 600 de...

Autor: Dorin Oancea

14.10.2022, 14:07 35

Asupra serviciilor de sănătate din Ucraina au avut loc 620 de atacuri de când Rusia şi-a lansat invazia militară, în februarie, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Principalele priorităţi ale agenţiei sunt continuarea sprijinului pentru cei 150 de parteneri din domeniul sănătăţii de pe teren şi răspunsul urgent la cele 620 de atacuri asupra serviciilor de sănătate de la începutul războiului, a declarat vineri directorul pentru Europa al agenţiei, Hans Kluge, conform CNN.

Alte preocupări pentru OMS includ nevoile de sănătate ale celor din Ucraina şi "anticiparea şi pregătirea pentru provocările pe care le va aduce iarna", a declarat acesta în cadrul unei conferinţe de presă privind impactul asupra sănătăţii al escaladării conflictului din Ucraina.

Sezonul de iarnă prezintă provocări în special pentru cei care "trăiesc în condiţii precare" şi nu îşi pot încălzi locuinţele, a adăugat Kluge.

"Provocările din timpul iernii şi recenta escaladare a luptelor s-ar putea adăuga la deplasări interne semnificative, cu un număr anticipat de două până la trei milioane de persoane în mişcare în Ucraina însăşi, precum şi un alt exod de refugiaţi către ţările din jur", a spus el. "În consecinţă, va exista o presiune şi mai mare asupra serviciilor de sănătate atât în Ucraina, cât şi în ţările de primire a refugiaţilor", a continuat el.

Problemele de sănătate mintală, o altă prioritate pentru OMS, vor fi probabil "exacerbate", a spus Kluge.

"Zece milioane de persoane... sunt potenţial expuse riscului de tulburări mentale, inclusiv stres acut, anxietate, depresie, abuz de substanţe şi tulburări de stres post-traumatic", a spus el, adăugând că această estimare a fost făcută înainte de recenta escaladare din Ucraina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO