Eveniment

Oxigen pentru constructori: Ministerul Culturii are in derulare investitii de peste 150 mil. euro

Oxigen pentru constructori: Ministerul Culturii are in derulare investitii de peste 150 mil. euro
09.03.2010, 00:00 271

Ministerul a cheltuit deja 100 de milioane de euro dintr-unimprumut contractat in 2006 de la BDCE, care expira in 2009, dar afost prelungit pana in 2011, iar valoarea finantarii a crescut dela 116 milioane de euro la 300 de milioane de euro.

In conditiile in care Ministerul Dezvoltarii Regionale siTurismului si Ministerul Transporturilor intarzie inceperea unorlicitatii pentru proiecte majore de investitii, constructoriitrebuie sa se multumeasca cu proiecte mai mici, asa cum sunt cele de reabilitari de cladiri depatrimoniu.

De altfel, licitatiile organizate de Ministerul Culturii auatras interesul unora dintre cele mai mari companii de constructii.Proiectele vor crea sute de locuri de munca si vor genera cerere deproduse de la furnizorii de materiale pentru finisaje.

"Imprumutul de 116 milioane de euro pe care l-am contractat in2006 avea termen de finalizare la sfarsitul anului trecut, insa afost prelungit pana la sfarsitul anului trecut, pentru caalocatiile bugetare pentru cofinantarea proiectelor a fost redusa.Avem un grad de absorbtie ridicat la acest credit, avand in vedereca pana in prezent au fost cheltuiti 100 de milioane de euro",afirma Bogdan Bogdan Trambaciu, directorul Unitatii de Management aProiectului (UMP) din cadrul Ministerului Culturii.

In martie 2006 a fost semnat de catre Guvern si PresedinteleRomaniei Memorandumul de imputernicire a Ministerului Finantelorpentru identificarea si atragerea de resurse financiare, pentrufinantarea programului de restaurare a 23 de monumente istorice siinstitutii publice de cultura.

Pana in prezent a fost deja reabilitatTeatrul

Maghiar din Cluj, Directia Judeteana pentru Cultura Culte siPatrimoniul Cultural National Botosani (DJCCPCNB), MuzeulBrukhenthal din Sibiu, DJCCPCN Salaj, iar anul acesta vor fiincheiate lucrarile de restaurare ale Muzeului Colectiilor de Arta,Muzeul Grigore Antipa si Palatul "Alexandru Ioan Cuza" de laRuginoasa.

"Pentru proiectele de anul acesta bugetul alocat de guvern, de50 de milioane de euro, acopera doar jumatate din investitiilenecesare, insa speram ca vom primi necesarul de bani la urmatoarearectificare bugetara", sustine Trambaciu.

Majorare cu 50% a contractului de reabilitare aBibliotecii Nationale

Contractul de constructie a Bibliotecii Nationale a Romaniei afost majorat prin negociere directa la inceputul lunii martie cupeste 50%, pana la 99 mil. euro, fara TVA, dupa ce a fost integratsi corp Aula si corp tehnic, initial fiind licitata doarreabilitarea corpului central.

Compania de constructii Aedificia Carpati, detinuta de omul deafaceri Petre Badea, a castigat anul trecut contractul dereabilitare a Bibliotecii Nationale, contract in valoare de 64,3mil. euro fara TVA, cu o durata de executie de 30 de luni,majorarea derulata in martie fiind de 34,8 mil. euro. "Corpul Aulasi corpul tehnic nu au fost cuprinse in prima parte a licitatiei,pentru ca nu erau prinse in acordul cadru de imprumut cu BDCE.Contractul a fost atribuit prin negociere directa, pentru ca eraimposibil tehnic ca lucrarea sa fie castigata de alt constructor,avand in vedere ca cele doua corpuri sunt legate de corpulcentral", explica Trambaciu.

Castigatorul reabilitarii TNB, anuntat la sfarsitullunii

Ministerul Culturii va anunta la sfarsitul lunii castigatorullicitatiei de reabilitare a Teatrului National din Bucuresti,contract estimat la circa 51 mil. euro fara TVA, pentru care selupta 10 consortii si companii de constructii. Institutia va maiscoate anul acesta la licitatie reabilitarea Muzeului TaranuluiRoman (8 mil. euro), Opera Nationala (11 mil. euro), Sala Omnia (3mil. euro) si Muzeul Kalinderu (2 mil. euro).

Teatrul National Bucuresti

Valoarea investitiei: 51 mil. euro, fara TVA

Durata de executie: 28 de luni

Obiectivul proiectului: reabilitarea cladirii TNB si dublareanumarului de locuri in salile de spectacol, de la 1.720 la peste3.100.

Stadiul proiectului: pe 22-23 martie va fi anuntat castigatorullicitatiei.

Muzeul Taranului Roman

Valoarea investitiei: 8 milioane de euro

Obiectivul proiectului: reabilitarea cladirii muzeului

Stadiul proiectului: urmeaza sa fie demarata licitatia.

Opera Nationala

Valoarea investitiei: 11 milioane de euro

Obiectivul proiectului: reabilitarea cladirii OpereiNationale

Stadiul proiectului: urmeaza sa fie demarata licitatia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO