Eveniment

Păuna, Banca Mondială: Creşterea economică va trebui să se bazeze pe cererea internă

Păuna, Banca Mondială: Creşterea economică va trebui să se bazeze pe cererea internă

Autor: Claudia Medrega

18.11.2010, 23:56 48

Creşterea economică va trebui să se bazeze pe mobilizarearesurselor interne, iar majorarea preconizată a salariilor va aveaun rol important în stimularea cererii începând din 2011, dar unrol important în revenirea PIB îl poate avea şi atragereafondurilor europene, în opinia lui Cătălin Păuna, senior economistal biroului Băncii Mondiale din România.

"Creşterea economică va trebui să se bazeze pe cererea internă.Creşterea preconizată a salariilor va avea un rol important înstimularea cererii interne agregate începând de anul viitor.Totodată, fondurile europene sunt resurse importante ce pot fiabsorbite de România. Este necesară înlăturarea obstacolelor pentrudezvoltarea sectorului privat, care a înregistrat o ajustaremasivă. Sper să învăţăm din lecţiile crizei", a explicat Păuna dupăo videoconferinţă în care Kaspar Richter, senior economist alBăncii Mondiale, a prezentat raportul periodic al băncii cu privirela situaţia economică din cele mai noi state membre ale UniuniiEuropene - UE 10.

Salariile de bază din sectorul public ar urma să crească anulviitor cu 15%, conform legii salarizării, însă nivelul va rămânesub valoarea din iunie 2010, când au fost reduse de Guvern cu 25%.Potrivit raportului UE 10, România şi Letonia sunt singurele statecare vor înregistra contracţii economice în 2010, ceea ce reflectănevoile mari de ajustare de la boom-urile nesustenabileînregistrate înaintea crizei. În schimb, în 2011 creştereaeconomică se aşteaptă să fie pozitivă în toate ţările UE 10, careau aderat la UE în 2004 şi 2007.

"Dacă nu ar fi existat programul de austeritate, implementat în adoua parte a acestui an, România ar fi fost deja pe creştereeconomică", a spus Păuna.
În ceea ce priveşte rolul exporturilor în antrenarea reveniriieconomiei, el a amintit că acestea au o pondere mică la formareaPIB. În plus, Păuna a menţionat că estimează o devansare a ritmuluide creştere al exporturilor de către importuri, ceea ce presupune ocontribuţie negativă a exporturilor nete la PIB. Investiţiilestrăine directe vor reveni treptat pe creştere, urmând să seînregistreze o structură mai sănătoasă a acestora, în sensulcreşterii investiţiilor în sectoarele productive, anticipeazăPăuna.

Banca Mondială estimează că economia României va scădea cu 1,9% înacest an, dar va creşte cu 1,5% în 2011.
La nivelul UE 10, Slovacia şi Polonia sunt lidere cu o creştereeconomică de peste 3,5%, susţinută şi de nevoi modeste de ajustareîn timpul crizei, normalizarea comerţului global şi a fluxurilor decapital, şi în cazul Poloniei, de un consum masiv.
În ceea ce priveşte PIB-ul potenţial, Păuna a afirmat că pe termenmediu nivelul este de 4-5%. "Creşterea economică depinde de o seriede factori structurali cum ar fi rigiditatea sau flexibilitatealegală şi instituţională, rigiditatea pieţei muncii sau calitateamediului de afaceri."
Dinamica PIB-ului raportat la paritatea puterii de cumpărare aînregistrat o îmbunătăţire semnificativă în ultimii zece ani înRomânia, iar procesul de convergenţă spre media UE va continua dupăcriza actuală.

Legat de piaţa muncii, Păuna a amintit de migraţia externă mare şide gradul ridicat de ocupare în agricultură. Numărul românilor careau emigrat este de 2,77 milioane de persoane în acest an,reprezentând 13,1% din populaţie, potrivit Băncii Mondiale.
"Pe termen scurt este greu de anticipat o creştere a număruluiemigranţilor pentru că şi oportunităţile din străinătate audispărut. Pe termen lung, respectiv în 10 -1 5 ani, mă aştept caemigraţia să scadă substanţial, în măsura în care România vaconverge către Europa", a spus Păuna.
În ceea ce priveşte evoluţia sectorului bancar, el a afirmat că seanticipează o creştere a creditelor neperformante, profitabilitateabăncilor urmând să rămână redusă în următorii ani. "În majoritateaţărilor UE 10 creditarea sectorului privat este negativă. Va existao inerţie până când creditarea va reveni. Întâi va reveni economiape creştere, apoi creditarea."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO