Eveniment

PDL face apel la "românii de bine", o frază uitată de pe vremea Pieţei Universităţii

PDL face apel la "românii de bine", o frază uitată de pe vremea Pieţei Universităţii

Autor: Iulian Anghel

16.01.2012, 17:06 809

După o şedinţă de mai multe ore, PDL, principalul partid de guvernământ, a hotărât să facă mai multe structuri de dialog - trei mai precis. Premierul Emil Boc va discuta cu partidele, ministrul de externe Teodor Baconschi va dialoga cu structurile civice, iar Ioan Oltean cu sindicatele.

Potrivit lui Sever Voinescu, purtător de cuvânt al PDL, scopul este un dialog care să deblocheze situaţia actuală. PDL afirmă, prin vocea lui Voinescu că manifestările de nemulţumire ale populaţiei sunt reale. Dar susţine: povestea a fost deturnată. El mai adaugă: PDL are o armă redutabilă.

"PDL are la dispoziţie arma dialogului. Constatăm că a apărut o crevasă între politicieni şi societate şi o crevasă între putere şi opoziţie şi a luat decizia să înceapă un dialog pe trei paliere."

În aceeaşi vreme, unul dintre cei desemnaţi să înceaptă dialogul, ministrul Baconschi scrie astăzi pe blogul său: "Un lucru devine din ce în ce mai clar pentru toţi românii de bine. A început încleştarea pe viaţă şi pe moarte între forţele trecutului şi proiectul unei noi Românii. Opoziţia şi-a activat în sfârşit întreg arsenalul moştenit de la Ana Pauker, Teo, Luca şi Dej: derbedei înarmaţi, dezinformare, propaganda urii. Ne acuză că vom fura alegerile doar pentru că vrem ca românii să voteze, în diaspora şi acasă. Ce vor ei, în schimb, e ca o populaţie imbecilizată de televiziuni, înfricoşată de scenarii apocaliptice mereu dezminţite de realitate şi, mai nou, de bătăuşii scoşi pe străzi, să aleagă în locul reformei Statului retorica urii şi neputinţei ridicată la nivel de program politic".

"Românii de bine" despre care vorbeşte Baconschi era fraza preferată a lui Ion Iliescu în timpul "dialogului" lui cu Piaţa Universităţii. Iar Pauker, Luca şi Dej despre care vorbeştre acelaşi ministru sunt dintre primii exponenţi ai puterii comunisite în România. Furând alegerile, ei au ajuns la putere în 1946.

Oricât am fi de supăraţi cu toţii, putere, opoziţie, societate civilă, trebuie să admitem că România nu este în situaţia de atunci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO