Eveniment

Pe ce pârtii vor schia românii iarna aceasta

Pe ce pârtii vor schia românii iarna aceasta

Autor: Mirabela Tiron

26.12.2013, 18:25 1367

Românii vor putea schia în vacanţa de sărbători pe 136 de kilometri de pârtie din 19 judeţe ale ţării. România are 154 de pârtii de schi omologate, cele mai multe cu lungimi de până în­tr-un kilometru, potrivit date­lor dintr-o bază a Minis­te­rului Turis­mului.

Printre cele mai noi investiţii în infrastruc­tu­ra de schi sunt cele din Voineasa (judeţul Vâlcea) şi din Poiana Braşov. Noua staţiune Transalpina Ski Resort din Voineasa, a cărei dezvoltare a început anul trecut şi care include 7 pârtii de circa 9  kilometri lungime, prevede o investiţie totală de 35 de milioane de euro. Până acum s-au investit 25 mil. euro.  

Un skipass de o zi va costa 100 de lei de adult iar pentru un copil 60 de lei.  Un abonament pentru o săptămână costă 420 de lei pentru un adult şi 250 de lei pentru un copi.

În afară de pârtiile din judeţul Vâlcea se schiază şi pe pârtiile  din judeţele Alba, Arad, Bihor, Bistriţa Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Prahova, Mureş, Neamţ, Sibiu, Suceava.

În decembrie 2011 a fost inaugurat noul domeniu schiabil din Poiana Braşov, o investiţie de 28 de milioane de euro finanţată de Guvernul Ro­mâ­ni­ei prin Ministerul Dez­vol­tării Regionale în parteneriat cu Primăria Braşov. În urma acestei investiţii, suprafaţa schiabilă a staţiunii Poiana Braşov a crescut cu 35 de hectare, până la 85 de hectare, iar lungimea pârtiilor de la 16,4 kilometri la 24 de kilometri.

 Pârtia Drumul Roşu din Poiana Braşov ră­mâ­ne şi anul acesta cea mai lungă pârtie din ţară, cu o lungime de 5.300 de metri (faţă de 4.752 de metri), după investiţia făcută în dome­niul schiabil din staţiunea care „închide“ Valea Prahovei.

Cei care aleg să petreacă o săptămână la munte trebuie să pună bani deoparte atât pentru cazare şi mâncare dar şi pentru ski pass în cazul în care merg pentru schi. De exemplu, în Poiana Braşov tariful unui skipass pe zi costă 140 de lei pentru un copil 80 de lei pe zi. În cazul în care se cumpără un skipass pentru cinci zile tariful este de 530 de lei pentru un adult.  În Sinaia, ski pass-ul pentru telegondolă şi pentru telescaun Valea Soarelui costă 120 de lei pe zi pentru un adult şi 85 de lei pentru un copil. Tariful pentru închirierea echipamentului variază în funcţie de staţiune şi de zi, între 30 şi 50 de lei costă închirierea schiurilor şi a clăparilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO