Eveniment

PFA devine o alternativa la microintreprinderi

PFA devine o alternativa la microintreprinderi

Conform datelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, condusa de Sorin Blejnar, la sfarsitul lunii august a anului trecut figurau 190.071 de microintreprinderi care au platit impozit pe venit de 3%

17.01.2010, 23:55 302

Renuntarea la regimul privilegiat de taxare pentrumicrointreprinderi, prin eliminarea alternativei de taxare cu 3% aimpozitului pe venit, ar putea sa determine reorientarea acestoraspre organizarea tip PFA pentru evitarea platii contributiilor desecuritate sociala mari, care amplifica costurile cu forta demunca.
"Microintreprinderile se pot gandi la alternativa orientarii spreforma de organizare de tip persoana fizica autorizata (PFA - n.r.).Ar avea o serie de avantaje ca PFA, in conditiile in care seelimina regimul special si vor fi impozitate ca orice firma, cuimpozit pe profit de 16%", a explicat Emilian Duca, tax partner laBDO Tax Advisors. Si in contextul introducerii impozitului minim,incepand cu luna mai 2009, multi dintre cei care detineau firme cucifre de afaceri foarte mici s-au reorientat catre start-up-uri sauPFA, dupa cum au sustinut chiar oficiali din Ministerul deFinante.
La sfarsitul anului trecut, in Romania isi desfasurau activitateapeste un milion de comercianti, dintre care peste 70%, respectiv690.021, au fost persoane juridice, in timp ce 344.543 eraupersoane fizice autorizate.
Conform datelor de la Registrul Comertului, noile inmatriculari lacategoria PFA au ajuns anul trecut la 40.776, in crestere cu 56%fata de 2008.
Ce se va intampla cu microintreprinderile dupa desfiintareaimpozitului pe venit de 3%?

Introducerea impozitului minim a generat ingrijorare privindinchiderea unui numar mare de firme care inregistrau afaceri decateva mii de euro pe an si care nu aveau capacitatea de a platiimpozitul minim. Anul trecut peste 133.000 de firme si-au suspendatactivitatea, de 11 ori mai multe fata de 2008
Duca a precizat totusi ca se poate vorbi de eliminarea conceptuluide microintreprindere doar in momentul in care va fi abrogatcapitolul din Codul fiscal referitor la statutul si modalitatea deimpozitare a acestor firme, faptul ca nu este o cota precizatapentru 2010 neinsemnand disparitia regimului privilegiat pentruastfel de firme. "Legea trebuie interpretata in sensul aplicarii,nu in sensul neaplicarii."
Potrivit ministrului finantelor, Sebastian Vladescu,microintreprinderile sunt taxate din acest an ca orice firma,trebuind sa plateasca impozit pe profit de 16% si nu mai auposibilitatea sa opteze intre aceasta alternativa de taxare siimpozitul pe venit de 3%. Ar urma sa fie afectate de aceasta masuracele circa 400.000 de microintreprinderi inregistrate, societati cupana la 9 angajati si venituri anuale de cel mult 100.000 deeuro.
Conform datelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, lasfarsitul lunii august a anului trecut figurau 190.071 demicrointreprinderi care au platit impozit pe venit de 3%.
In 2009, incasarile din impozitul de 3% din venituri au adus labugetul de stat 90 de milioane de euro, iar pentru 2010 bugetulprevede incasari de 100 mil. euro.

Avantaje si dezavantaje pentru PFA
Duca a precizat printre avantajele unei companii organizate capersoana fizica autorizata (PFA) faptul ca poate dispune de baniiincasati in orice moment si nu trebuie sa astepte sfarsitul anului,cand se stabileste modul de repartizare a profitului.
PFA datoreaza impozit pe venit de 16% si contributie de asiguraride sanatate, de 5,5% din venitul net.
Totodata, CAS se aplica la venitul asigurat avand ca baza salariulminim pe economie si nu la castigul real din timpul anului.Contributiile reprezinta cheltuieli deductibile din venitulimpozabil.
Microintreprinderile au fost folosite in ultimii ani pentru a platisalariile mari, o parte din ele fara achitarea contributiilorsociale.
Potrivit consultantilor fiscali, diferentele de impozit pe venitefectiv si mai ales de asigurari sociale platibile pe cele treimecanisme de remunerare, respectiv pe carte de munca, pemicrointreprindere sau prin PFA pot fi intr-adevarsemnificative.
Impozitele platite la stat de microintreprinderi, respectiv defirmele care au avut venituri de sub 100.000 de euro pe an,reprezinta 3% din veniturile totale si 16% din dividende. Pe dealta parte, pentru plata unui salariu cu toate taxele sicontributiile sociale incluse este necesara o cheltuiala dubla dinpartea angajatorului.
Salariul net reprezinta circa 55% din costul total alangajatorilor, raportul fiind mai mare pentru salarii mai mici. Incazul microintreprinderilor, venitul net ramas dupa plataimpozitului de 3% pe venit si de 16% pe dividende este in jur de75% din cifra de afaceri a microintreprinderii.
Printre dezavantajele PFA pot fi mentionate necesitatea tineriicontabilitatii in partida simpla, necesitatea obtinerii autorizariide la primarii, solicitarea prezentarii unor acte care sa atestecalificarea in domeniul respectiv.
Totodata, serviciile prestate trebuie documentate prin rapoarte delucru sau alte documente justificative pentru beneficiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO