Eveniment

Popescu-Tăriceanu, „naşul“ ANRP şi al Fondului Proprietatea, cercetat penal într-un dosar de restituiri ilegale

Fondul Proprietatea şi Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor au fost înfiinţate în 2005, primul an de mandat de premier al lui Călin Popescu-Tăriceanu

Fondul Proprietatea şi Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor au fost înfiinţate în 2005, primul an de mandat de premier al lui Călin Popescu-Tăriceanu

Autor: Iulian Anghel

25.05.2016, 00:03 564

Fostul premier Călin Popescu-Tări­cea­nu, unul dintre cei mai importanţi actori politici ai deceniului trecut, în mandatul căruia au fost inventate Agenţia Naţională pentru Restituirea Pro­prietăţilor (ANRP) şi Fondul Pro­prietatea (FP), a fost pus sub urmărire penală într-un dosar de retrocedare ilegală a unei părţi din pădurea Snagov către prinţul Paul Lambrino (numit în acte Al României Paul).

Tăriceanu reacţionat, afirmând nu are nicio îndoială că procedura de urmărire penală împotriva sa va conti­nua, dar "nu pentru a face Justiţiei", ci pentru că este un „politician incomod“.

Procurorii din cadrul DNA Braşov au dispus ieri efectuarea urmăririi penale „faţă de suspectul Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton, preşedinte al Senatului, pentru comite­rea infracţiunilor de mărturie minci­noasă şi favorizarea făptuitorului“.

Procurorii îl acuză pe fostul premier, actualmente preşedinte al Senatului, că a minţit în momentul în care a fost chemat, ca martor, să dea câteva lămuriri în legătură cu retro­ce­darea unei suprafeţe din pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa (către prin­ţul Paul Lambrino, ne­potul nere­cu­noscut de către Casa Regală al lui Carol al II-lea – n.red.).

Potrivit procu­ro­rilor, această citare a fost necesară întrucât exis­tă indicii că el avea cu­noş­tinţă despre „activitatea infrac­ţio­nală“ legată de această retrocedare şi, mai apoi, de schimbarea destinaţiei proprietăţii.

Potrivit procurorilor, la 15 aprilie 2016, în depoziţia luată sub jurământ, Tări­ceanu a făcut declaraţii „necores­pun­zătoare adevărului“ şi „nu a spus tot ce ştie“ în legătură cu „împrejurări esen­ţiale“, urmărind prin aceasta îm­pie­dicarea/îngreunarea cercetărilor şi a tra­gerii la răspundere penală a incul­pa­ţilor cercetaţi în dosarul trimis în judecată. Astfel, susţin achetatorii, Tări­ceanu ar fi menţionat în mod nereal că nu a avut cunoştinţă de achiziţio­na­rea drepturilor succesoarele ale lui „Al României Paul“ de către Tal Silberstein, Remus Truică şi alţii şi că nu a discutat cu Truică despre taxele notariale. De asemenea, acesta ar mai fi declarat că nu are relaţii apropiate şi nu a păstrat legătura cu inculpaţii în acest dosar Dan Andronic şi Tal Silberstein.

Potrivit procurorilor, Tăriceanu a minţit, lucru ce ar rezulta din decla­raţiile altor martori. Retrocedarea incriminată s-a făcut de către ANRP. ANRP a fost epicentrul unora dintre cele mai mai escrocherii la care a fost supus statul.

ANRP a fost înfiinţată în mandatul lui Tăriceanu, în aprile 2005, iar Fondul Pro­prietatea în luna decembrie a aceluiaşi an. Schema funcţio­na în felul următor: potrivit legii 247 / 2005, foştii pro­prietari au dreptul la despă­gubiri dacă ele nu pot fi restituite în natură şi primeau fie „ti­tluri de plată“, fie „ti­tluri de con­versie“, acestea din urmă fiind valori­ficate prin conversia lor în acţiuni emise de Fondul Proprietatea – fond de investiţii închis (listat ulterior la bursă) alimentat de participaţii la cele mai importante companii ale statului – Romgaz, Nuclearelectica, etc. Oamenii au primit titluri, dar cum restituirile întârziau, le-au vândut „samsarilor“, care, plătind mită, şi-au văzut profitul înzecit, mai mult, cu ajutorul celor din comisiile de restituire, valoarea despă­gubirilor a fost umflată înzecit – sute de mili­oane de euro vehiculate în astfel de me­gaafaceri ilegale (cel mai răsunător caz este al arestării fostei şefe a ANRP Cri­nuţa Dumitrean).

Un alt dosar de răsunet este cel în care este implicat fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc, unde va­loa­rea resti­tuirii ilegale, stopată în final, a fost stabilită la peste 300 mil. euro).

Astăzi, fon­dul american de hedging Elliott Asso­ciates este cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea (peste 20%), in­trând în acţionariatul fon­dului prin achi­ziţii începute încă din anii 2009, când FP nu era listat la bursă, dar acţi­unile se tranzacţionat pe piaţa neagră.

O astfel de afacere de retrocedare este şi cea în care fostul premier Tăriceanu este cercetat penal, cu precizarea că în acest caz restituirea s-a făcut în natură, în 2008. Concret, Paul Lambrino a pretins şi a primit cu ajutorul unui aşa numitului de către procurori „grup infracţional“ din care ar fi făcut parte între alţii, Tal Silberstein (fost „strateg de campanie“ a lui Adrian Năstase, dar şi al lui Tăriceanu) şi Remus Truică (fost şef de cabinet al lui Adrian Năstase) despă­gubiri - Ferma Băneasa şi 28 de hectare din pădurea Snagov - fără a avea însă dreptul la ele (nu a făcut dovada dreptului la despăgubire şi nici nu putea să o facă pentru că Ferma şi pă­durea nu puteau fi restituite întrucât fă­cuseră parte din Domeniul Regal, do­meniul regal fiind proprietate a sta­tului, nu a Regelui). Ulterior, drep­turile succesorale ale lui Paul Lambrino au fost achiziţionate – susţin procurorii – de către Remus Truică şi Tal Sil­ber­stein.

Tăriceanu, spun procurorii, le-ar fi spus că nu ştia de această afacere, dar DNA l-a pus sub acuzare pentru infracţiunea de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului. Până la închiderea ediţiei, Tăriceanu nu a cometat punerea sa sub acuzare.

Tăriceanu a anunţat că nu va demisiona din Senat: "N-am niciun fel de îndoială că procedura începută azi de procurori va continua, dar nu pentru a face Justiţie în acest dosar, ci din alte motive lesne de înţeles. Nu pot să nu remarc aici celeritatea întocmirii dosarului meu de inculpat, în antiteză că praful aşezat ani şi ani pe unele dosare aflate la DNA. Fac parte din categoria politicienilor incomozi, care are curajul să spună lucrurilor pe nume, într-o Românie care preferă să tacă adesea" a precizat Tăriceanu, ca reacţie la anunţul DNA privind începerea urmăririi penale împotriva sa pentru mărturie mincinoasă.

Tăriceanu a mai spus că nu intenţionează să demisioneze din funcţia de preşedinte al Senatului atâta vreme cât nu are calitatea de inculpat în acest dosar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO