Eveniment

Popoviciu iese cu explicatii sprijinindu-se pe Ambasada Statelor Unite si apartamentul Ioanei Basescu. Cine din politica va fi afectat?

Popoviciu iese cu explicatii sprijinindu-se pe Ambasada Statelor Unite si apartamentul Ioanei Basescu. Cine din politica va fi afectat

Gabriel Puiu Popoviciu in mijlocul celui mai mare scandal mediatic al anului

30.03.2009, 00:00 98

Dupa trei zile de tacere de la retinerea sa timp de 24 de ore, miliardarul Gabriel (Puiu) Popoviciu a iesit public sa se apere aratand intr-un comunicat ca pana in prezent Agronomia a castigat 5 mil. euro din asocierea in proiectul Baneasa din nordul Capitalei care va crea circa 40.000 de locuri de munca si va aduce bugetului Bucurestiului 1,5 mld euro.

Omul de afaceri mentioneaza ca faptul ca pe acest teren s-au construit sediile mai multor firme nu reprezinta nicio ilegalitate, din moment ce Ambasada Statelor Unite va fi aici, iar Ioana Basescu, fiica presedintelui tarii, si-a cumparat un apartament si a inchiriat sediul biroului sau notarial.
Intrebat daca stia ca fiica lui, Ioana Basescu, are biroul notarial intr-un imobil al lui Puiu Popoviciu, presedintele Traian Basescu a raspuns, potrivit Mediafax: "Hai sa ne intelegem cu urmatorul lucru: unde-i crima lui Popoviciu ca a facut o investitie de cateva miliarde in Bucuresti? Este o crima? Se pare ca asta-i abordarea publica si e foarte gresita. Problema, daca exista, este in zona legalitatii transferului terenului, dar de aici pana la a blama o investitie de asemenea dimensiuni consider ca este o eroare".
Omul de afaceri sustine intr-un comunicat trimis revistei Q Magazine ca ceilalti actionari ai Baneasa Investments nu au incasat dividende pana acum, societatea inregistrand pierderi din cauza investitiilor masive in proiect.
Totodata, Popoviciu spune ca terenul asupra caruia Universitatea a incheiat cu Baneasa Investments un contract de asociere in participatiune era in proprietatea privata a institutiei de invatamant, astfel ca acuzatiile procurorilor potrivit carora terenul era in proprietate publica si nu putea face obiectul niciunei tranzactii nu sunt fondate. De asemenea, la acuzatia DNA potrivit careia pretul terenului ar fi fost subevaluat, omul de afaceri raspunde ca evaluarea a fost realizata de catre cinci experti atestati ANEVAR, valoarea acestuia fiind stabilita la circa 950 mld. lei, pentru care Universitatea a primit actiuni in capitalul social al Baneasa Investments, care a devenit parte a celui mai mare scandal mediatic din acest an.
Intrebat daca fratele sau, Mircea Basescu, are vreo legatura de afaceri cu Puiu Popoviciu, seful statului a raspuns: "Nu are nicio legatura de afaceri, ati vazut declaratia de aseara si nu cred ca mai era nevoie de o noua intrebare.
L-am cunoscut pe Puiu Popoviciu la Primarie, cand a prezentat programul de investitii in nord", a spus Basescu. La intrebarea ziaristilor ce parere are despre faptul ca numele de Basescu este vehiculat in aceasta afacere, si anume, Mircea Basescu sau Ioana Basescu, seful statului a raspuns, usor iritat, cu o intrebare, si anume, daca presa poate sa dea un exemplu de afacere in care este implicat numele lui.
"Ati vazut vreo afacere in care sa se vorbesca despre implicarea mea? De unde ati tras concluzia ca exista implicare? Daca ma intrebati ceva trebuie sa fiti cinstiti. Puneti intrebarea clar. Unde ati vazut numele meu vehiculat in aceasta afacere? Care anumite surse? Puteti sa-mi spuneti o sursa? Sau nu aveti curajul sa spuneti ca niste ofiteri de la doi si-un sfert, intr-o tentativa de trafic de influenta, au folosit numele presedintelui? La asta va referiti? Puteti sa spuneti, in gura mare, ca niste ofiteri necinstiti de la doi si-un sfert au folosit numele presedintelui ca sa faca trafic de influenta? Nu! De regula, nu aveti curajul. Asteptati s-o spuna altii si va place, vi se pare, ca cei mai vulnerabili, cei de care va puteti bate joc in fiecare zi sunt oamenii politici. De militieni va este frica putin, ma tem. Deci fiica mea si-a cumparat corect apartamentul, are un birou inchiriat corect, este notar public, nu e nicio problema cu apartamentul si l-a cumparat din banii ei, dupa ce vanduse casa din Corbeanca, unde statuse cu Bodo, dupa ce s-a despartit. Unde-i problema? Ceea ce v-am spus arata ca am dreptate cand vorbesc de nevoia de refomare a institutiilor. Doi si un sfert e o institutie nereformata, imbacsita, care trebuie curatata, dar nu desfiintata, fiindca este nevoie ca personalul din Ministerul de Interne sa fie supravegheat si sa-si faca treaba, si nu jocuri politice si trafic de influenta. Asta e menirea ei", a afirmat Basescu, citat de Mediafax.
Proiectul Baneasa din nordul Capitalei, care potrivit unor estimari va ajunge la o valoare de 3-4 miliarde de euro la momentul finalizarii, a fost inceput in anul 2000, cand Ioan Alecu a devenit rectorul Agronomiei, iar terenul de 221 de hectare pe care se afla fosta ferma Baneasa i-a fost retrocedat universitatii.
Alaturi de Popoviciu a fost retinut si Ioan Alecu, care este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata. Procurorii anticoruptie nu au mai formulat cerere de arestare preventiva pentru Alecu, considerand ca a fost cinstit pe parcursul audierilor si ca a colaborat cu anchetatorii.
In acest dosar au mai fost invinuiti prorectorii Agronomiei Constantin Croitoru, Ioan Miclaus si Nicolae Cepoi, secretarul stiintific Stefan Diaconescu, directorul general Nicolae Dobrescu si contabilul-sef Elena Nedu care au semnat contractul de asociere.
Potrivit Mediafax, dosarul privind tranzactionarea terenului din Baneasa apartinand Universitatii de Agronomie a fost deschis in 2005-2006, fiind cercetati penal Ioan Alecu si Gabriel Popoviciu, care au primit, in 14 februarie 2008, neinceperea urmarii penale de la Parchetul instantei supreme, insa cauza a fost redeschisa de DNA.
Potrivit motivarii date de judecatori pentru decizia de a nu elibera mandate de arestare pe numele omului de afaceri Gabriel Popoviciu, a fostului sef al DGIPI Cornel Serban si a sefului Diviziei de Operatiuni din DGA Petru Pitcovici, dosarul a fost deschis "in urma cu cativa ani (2005-2006)", la sesizarile lui Gigi Becali si Lucian Gabriel Bundoiu.
In acelasi dosar, Serban Cornel, fostul director al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din cadrul MAI, este acuzat de favorizare a infractorului, iar Petru Pitcovici, seful Diviziei Operatiuni din cadrul Directiei Generale Anticoruptie din cadrul MAI, este cercetat pentru favorizarea infractorului.
Potrivit procurorilor, in perioada decembrie 2008 - martie 2009, Pitcovici si Serban "au contactat un ofiter de politie judiciara in cadrul DNA solicitandu-i acestuia, ca prin orice mod, inclusiv prin incalcarea procedurilor legale, sa determine finalizarea cu celeritate a anchetei si emiterea unei solutii de neurmarire penala fata de Popoviciu si Alecu.
 
Recursul procurorilor se judeca astazi
Inalta Curte de Casatie si Justitie judeca astazi contestatia la decizia de cercetare in libertate a fostului sef al DGIPI Cornel Serban, sefului Diviziei Operatiuni a DGA si a omului de afaceri Gabriel Popoviciu. Curtea de Apel Bucuresti a decis saptamana trecuta cercetarea celor trei in stare de libertate, cu interdictie de a parasi tara. Procurorii DNA au declarat recurs impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti, care se va judeca astazi la instanta suprema. Mediafax
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO