Eveniment

Premierul Ciolacu, în vizită în SUA: ”Îmi doresc ca în mandatul meu, SUA să devină cel mai important investitor direct în România şi cel mai important partener comercial non-UE. Sunt ferm convins că renunţarea la vize şi Programul Visa Waiver va deveni realitate din 2025”. Urmează întâlniri cu Antony Blinken şi alţi oficiali de top ai SUA şi ONU

Premierul Ciolacu, în vizită în SUA: ”Îmi doresc ca...

Autor: Ştefan Stan

04.12.2023, 11:39 385

Premierul Marcel Ciolacu este într-o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii – la Washington D.C. şi New York - împreună cu o delegaţie  guvernamentală din care fac parte Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, Luminiţa Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, şi Radu Oprea, ministrul Economiei.

"Avansarea proiectelor economice comune, creşterea investiţiilor  americane în România şi  consolidarea sprijinului politic şi de securitate de care beneficiem din partea partenerilor noştri  strategici sunt obiectivele vizitei în  Statele Unite ale Americii", a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul s-a întâlnit cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din zona Washington-Virginia-Maryland. De asemenea, va avea întrevederi cu mai mulţi înalţi oficiali americani. La Departamentul de Stat al SUA, premierul se va întâlni cu secretarul de stat american Antony Blinken. De asemenea, şeful Executivului va avea întrevederi cu secretarul apărării, Lloyd Austin, şi cu secretarul pentru energie al Statelor Unite ale Americii, Jennifer Granholm.

Un punct important al vizitei îl va constitui întrevederile cu Antonio Guterres, secretarul general al Naţiunilor Unite şi cu Dennis Frances, preşedintele Adunării Generale ONU.

Programul vizitei va include întrevederi cu reprezentanţii conducerii Comitetului pentru forţe armate din Camera Reprezentanţilor, Mike Rogers şi Adam Smith, cu co-preşedinţii Comitetului pentru relaţii externe din Senatul SUA, senatorii Ben Cardin şi James Risch, şi cu co-preşedinţii Grupului de prietenie cu România din Camera Reprezentanţilor, Mike Turner şi Elissa Slotkin.

Prim-ministrul şi  delegaţia  guvernamentală vor avea discuţii cu reprezentanţii  companiilor Google, Lockheed Martin şi cu reprezentanţii conducerii United States Energy Association. 


Premierul Marcel Ciolacu a vizitat duminică Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite ale Americii. 

„Muzeul Memorial al Holocaustului din SUA este un memento puternic care ne aminteşte că nu putem privi pur şi simplu antisemitismul ca pe ceva din trecut. Trebuie să ne angajăm cu toţii pentru a vedea ca istoria să nu se repete”, a scris premierul pe X.

Premierul Marcel Ciolacu a plecat într-o vizită de lucru în SUA – la Washington şi New York - împreună cu o delegaţie guvernamentală din care vor face parte Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, Luminiţa Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, şi Radu Oprea, ministrul Economiei.

”Avansarea proiectelor economice comune, creşterea investiţiilor americane în România şi consolidarea sprijinului politic şi de securitate de care beneficiem din partea partenerilor noştri strategici sunt obiectivele vizitei în Statele Unite ale Americii", a afirmat premierul Marcel Ciolacu, potrivit unui comunicat anterior al Guvernului.

Prim-ministrul are întâlniri cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din zona Washington-Virginia-Maryland. De asemenea, are întrevederi cu mai mulţi înalţi oficiali americani. La Departamentul de Stat al SUA, premierul se întâlneşte cu secretarul de stat american Antony Blinken.

De asemenea, şeful Executivului are programate întrevederi cu secretarul apărării, Lloyd Austin, şi cu secretarul pentru energie al Statelor Unite ale Americii, Jennifer Granholm.


 

În cadrul unei întâlniri cu comunitatea românească de business din SUA, premierul a povestit cum în urmă cu 30 de ani a vrut să emigreze, dar a nu a reuşit. ”Am încercat acum 30 de ani, la fel ca şi dumneavoastră, să fac parte din diaspora românească, undeva în Europa, în Marea Britanie. Nu am reuşit acest lucru. A încercat şi fratele meu în Germania, a stat vreo 10 ani şi pe urmă a revenit în ţară împreună cu familia. În schimb, după zeci de ani, m-am revăzut aseară cu vecinul meu cu care am crescut împreună, care a venit în anul 1990, după mama sa, fiindcă nu avea voie să vină până atunci. Şi a fost o bucurie pentru mine faptul că l-am revăzut pe Bogdan, care are o familie superbă în Statele Unite. Normal că a avut şi succes, fiind un medic de succes, ca mulţi alţii dintre dumneavoastră. Sunteţi interfaţa României cu poporul american. Dacă putem spune, respectul poporului american se datorează faţă de România şi de români şi prin prezenţa dumneavoastră aici şi prin realizările pe care le-aţi avut în Statele Unite ale Americii.”

Premierul Marcel Ciolacu a susţinut de asemenea că doreşte ca SUA să devină cel mai mare partener comercial non-UE al României. 

”Îmi doresc foarte mult ca mandatul meu, după un record de aproape cinci miliarde de dolari, raporturile comerciale cu Statele Unite, Statele Unite să devină cel mai important investitor direct în România, în toate domeniile şi, nu în ultimul rând, cel mai important partener comercial non-UE al României. Numai aşa putem avea un parteneriat de prietenie şi sunt ferm convins că atunci şi diaspora românească şi România vor găsi calea de a comunica mai bine, de a avea proiecte împreună. Oricâte start-up nation-uri ar face Guvernul României pentru diaspora, la elita care este în ţara aceasta trebuie ceva mai mult.”

De asemenea, premierul s-a adresat şi programului Visa Waiver, prin care românii ar putea merge în SUA fără vize. ”Sunt ferm convins că cu ajutorul dumneavoastră, proiectul de suflet al nostru, al tuturor românilor, dar, în acest moment şi proiectul de suflet al doamnei ambasador al Statelor Unite în România, renunţarea la vizele şi Programul Visa Waiver va deveni realitate din anul 2025. Nu vom putea depăşi această provocare fără ajutorul dumneavoastră şi fără implicarea dumneavoastră personal.” 

În timpul vizitei în SUA, premierul a fost apostrofat de Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, după ce nu ar fi fost invitat la întâlnirile politice din zilele următoare. Premierul Marcel Ciolacu i-a răspuns public, în discursul de la întrevederea cu comunitatea de business: ”Nu în ultimul rând, cred eu aşa, că domnul ambasador e mai tânăr decât mine. Cred că cea mai mare calitate în politică este răbdarea. Nu cred că este mare diferenţă între politică şi diplomaţie. Şi sunt ferm convins că domnul ambasador nu şi-a pierdut încă răbdarea, cum nici eu n-am făcut-o de multe ori şi în contexte mai dificile. Important este să ne vedem misiunea pe care o avem fiecare într-un moment important pentru România şi mai puţin pentru interesele noastre sau viziunile noastre personale.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO