Eveniment

Preşedintele a ieşit iarăşi cu acuzaţii într-un interviu televizat, deşi este de şase ani la putere

Preşedintele a ieşit iarăşi cu acuzaţii într-un interviu televizat, deşi este de şase ani la putere
05.08.2010, 23:54 53

Analiştii spun însă că discursul preşedintelui, "un călător carene spune la revedere de pe peronul gării", este pentru public,interesul său principal fiind să recâştige din popularitate şi săarunce vina şi pe alţii pentru situaţia în care a ajuns ţara.

Pe lângă criticile aduse băncilor, despre care crede că aususţinut o creştere economică nesănătoasă, reproşurilepreşedintelui s-au extins şi asupra unor oameni de afaceri precumDinu Patriciu sau Ioan Nicolae pentru faptul că au datorii la statsau că vor să-şi mute afacerile în străinătate, dar şi asupraminiştrilor care "s-au pripit" să anunţe că salariile bugetarilorvor reveni pe creştere din 2011.

"Băsescu vrea să se dizloce de la vreo răspundere privindsituaţia creată şi caută să dea vina pe alţii. El e ca un călătorpe peronul gării care spune la revedere, fiind preşedintele care vapleca cu cele mai slabe rezultate. Trăim practic în epoca Băsescu,care vrea să scape de orice răspundere ţinând un discurs criticfaţă de toată lumea. Fiind cel mai vechi în funcţie, el rămâneprincipalul răspunzător pentru ce s-a întâmplat în ţară", susţineStelian Tănase, analist politic şi profesor la Facultatea deŞtiinţe Politice din cadrul Universităţii din Bucureşti.

În ultima zi în care reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europenes-au aflat în misiune la Bucureşti, preşedintele i-a acuzat pe DinuPatriciu, Răzvan Temeşan sau patronul Interagro, Ioan Niculae defaptul că "dau lecţii" fără să aibă motiv. "Cei mai împotrivataxelor îl vedem pe domnul Nicolae, îl vedem pe domnul Patriciu,care încă n-a dat banii înapoi, cei 600 de milioane, ci i-atransferat la KazMunai. Domnul Patriciu n-a întrebat pe nimeni cânda făcut vânzarea, în schimb ne dă lecţii tot timpul de ce avem defăcut", a spus Băsescu, citat de Mediafax.

Nici Ioan Nicolae, proprietarul grupului Interagro, companieaflată în topul celor mai mari trei companii cu capital privatromânesc în funcţie de cifra de afaceri, nu a scăpat de mustrareapreşedintelui, după ce acesta a anunţat recent că vrea să-şi mutebusinessul în Bulgaria, unde plăteşte o cotă unică de 10%, faţă de16% în România. Preşedintele a mai precizat că România nu este oţară cu fiscalitate excesivă, întrucât la acest capitol ne situămcu mult sub media europeană, însă nu a detaliat, spunând căministrul finanţelor ar putea să ofere mai multe clarificări.

"A aşteptat să plece FMI-ul ca să spună ceva despre Guvern, vreasă ne pregătească de o eventuală schimbare, dar încă îşi păstreazăasul în mânecă. Fiind un om cu un simţ al puterii foarte dezvoltat,nu a vrut să ne lase să plecăm în vacanţă fără temele date de el şide aceea a avut mai multe subiecte de discuţie", mai spuneTănase.

Băsescu a mai anunţat că în prezent există acte normative emisepentru concedierea a 74.000 de bugetari, din cei aproape 1,36 mil.angajaţi din sectorul public, însă numărul nu este suficient. El amai precizat că din 2009 până în prezent au fost concediaţi puţinpeste 45.000 de bugetari. Totodată, el a mai precizat că măsurilede austeritate adoptate în acest an de Guvern trebuie continuate şiîn 2011, pentru ca România să se poată redresa.

"Anul viitor trebuie să avem un deficit de 4,4% din PIB (...)Numai deficitul bugetului de pensii va fi 3,5 miliarde de euro, pecare trebuie să îi împrumutăm. Împrumutul de la FMI se termină înmartie la anul, noi discutăm de anul 2011, cu sau fără FMI. Avemdreptul să împrumutăm 4,4%, ceea ce înseamnă circa şase miliarde,din care 3,5 sunt deficitul fondului de pensii", a adăugatBăsescu.

Specialiştii spun încă că, cel mai adesea, cifrele avansate depreşedinte nu sunt corelate cu realitatea, un exemplu în acest sensfiind reacţia preşedintelui la majorarea TVA abia după adoptareamăsurii şi nu înainte, când a fost făcută propunerea.

"Nu avem încă calcule din care să reiasă beneficiile majorăriiTVA de la 19 la 24%. Măsurile de politică economică, fiscală,monetară luate până acum nu s-au bazat pe calcule economicepertinente. Personal, sunt sceptic în ceea ce priveşte calculelepreşedintelui, urmărind evoluţia contradictorie a ultimelor deciziiluate de autorităţi", spune Gheorghe Hurduzeu, profesor în cadrulAcademiei de Studii Economice.

Fără să facă nominalizări, preşedintele Băsescu a comentat şiafirmaţiile unor membri ai Guvernului, care s-au pripit îndeclaraţiile privind creşterile salariale care vor avea loc anulviitor după ce reprezentanţii FMI au anunţat mesajul de încrederela adresa măsurilor de austeritate adoptate de Guvern.

"Miniştrii care anunţă creşteri salariale vor să aibă viaţă în2012 şi de aceea sunt sigur că vor încerca să majoreze salariile cucâteva procente anul viitor", mai spune Tănase. Printre cei care auprognozat majorări salariale pentru anul viitor se află ministrulFinanţelor Sebastian Vlădescu şi ministrul Economiei, AdrianVideanu.

Ce a spus preşedintele la televizor:

  • Băncile, care acordau credite cu buletinul, au stimulat ocreştere economică bolnavă în 2007- 2008, iar faptul căreprezentanţi ai sistemului bancar critică Guvernul reprezintă o"obrăznicie a celor care au dezechilibrat bugetul".
  • Unii miniştri s-au grăbit să anunţe creşteri salariale în2011.
  • Dacă Guvernul nu continuă măsurile de austeritate şi în 2011,România nu se va redresa, întrucât numai deficitul la pensii va fide
  • 3,5 miliarde de euro.
  • Din 2009 până în prezent s-au redus aproximativ 45.000 deposturi bugetare şi sunt acte normative pentru concedierea a 74.000de angajaţi, însă nu este suficient.
  • Dinu Patriciu, Răzvan Temeşan şi Ioan Nicolae, deşi au datoriila stat, sunt "cei mai împotriva taxelor şi dau lecţii"; România nuare o fiscalitate excesivă, este cu mult sub media UniuniiEuropene.
  • Fără o Agenţie Naţională de Integritate credibilă, România nuintră în spaţiul Schengen.
  • Le-a mulţumit românilor care lucrează în străinătate că nu s-auîntors în ţară să ceară ajutor de şomaj, pentru că deja fondulpentru şomaj este deficitar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO