Eveniment

Prima crestere din auto din ultimele cinci luni: Vanzarile de masini noi au crescut cu peste 10% in octombrie fata de luna anterioara

09.11.2009, 23:22 18

Inmatricularile de autoturisme noi au atins in octombrie unnivel de 7.572 de masini, aceasta fiind prima crestere a volumuluimasinilor inmatriculate comparativ cu luna precedenta, cand s-aatins minimul din acest an, de 6.780 de masini, potrivitstatisticilor Directiei Regim Permise si Inmatriculare aAutomobilelor (DRPCIV) din cadrul Ministerului Administratiei siInternelor.

In acelasi timp, in octombrie, comparativ cu aceeasi luna aanului trecut, inmatricularile sunt cu 72% mai mici.

La nivelul primelor zece luni ale acestui an, inmatricularile demasini noi au inre-gistrat un declin de 62%, la 96.209 masini, intimp ce inregistrarile de autoturisme second-hand au crescut cu 3%,determinate in principal de avansul din primele luni.

Inmatricularile de autoturisme Dacia au inregistrat in octombrieun declin de 68% comparativ cu acelasi interval din 2008, la unvolum de 2.483 de masini.

Marca de import cu cel mai ridicat volum de inmatriculari deautoturisme a fost Skoda cu 713 unitati, in scadere cu 62%, urmatade Volkswagen cu 584 de unitati si Renault cu 515 autoturisme.

"Nesiguranta in ceea ce priveste cursul de schimb, pretul lacombustibili si instabilitatea politica. Toate aceste elementedescurajeaza achizitia unei masini", a spus Nicolae Sorescu,directorul dealerului Radacini Motors, care comercializeaza marcileOpel si Chevrolet.

Potrivit estimarilor jucatorilor din piata auto, vanzarile deautovehicule vor ajunge undeva intre 9.000 si 9.500 de unitati lanivelul lunii octombrie, fata de aproape 11.000 comercializate lanivelul lunii septembrie, fiind totodata cea de-a cincea lunaconsecutiva de scadere.

Cea mai slaba luna din acest an din punct de vedere alvanzarilor de masini a fost ianuarie, cu un volum de 8.187 deunitati, potrivit statisticilor Asociatiei Producatorilor siImportatorilor de Automobile (APIA).

Inmatricularile de autoturisme second-hand au inregistrat undeclin de 10% la nivelul lui octombrie comparativ cu perioadasimilara a anului trecut, la 13.889 de unitati.

Marca de import cu cel mai ridicat volum de inmatriculari deautoturisme in octombrie a fost Skoda, cu 713 unitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO