Eveniment

Se poate: Primele rezultate ale politicii de reduceri drastice de cheltuieli a libertarianului Javier Milei în Argentina. Guvernul de la Buenos Aires a înregistrat în ianuarie primul excedent bugetar lunar din ultimii 12 ani

Se poate: Primele rezultate ale politicii de reduceri...

Autor: Ştefan Stan

19.02.2024, 11:08 1158

Guvernul argentinian a înregistrat în ianuarie primul excedent bugetar lunar din ultimii aproape 12 ani, în condiţiile în care noul preşedinte Javier Milei continuă să facă presiuni pentru reduceri puternice ale cheltuielilor, a anunţat Ministerul Economiei, potrivit AFP. 

Ianuarie a fost prima lună completă de mandat pentru Milei, un libertarian de extremă dreapta care a preluat mandatul în decembrie, şi s-a încheiat cu un sold pozitiv pentru finanţele sectorului public de 589 milioane de dolari la cursul de schimb oficial, a anunţat guvernul vineri târziu.

Cifra include plata dobânzilor la datoria publică.

Este "primul excedent financiar (lunar) din august 2012 şi primul excedent pentru o lună ianuarie din 2011 încoace", a precizat Ministerul Economiei, potrivit agenţiei oficiale de presă Telam.

Milei a negociat cu Fondul Monetar Internaţional un împrumut de 44 de miliarde de dolari şi a promis că va atinge echilibrul în finanţele publice în acest an.

"Deficitul zero nu este negociabil", a declarat vineri ministrul Economiei, Luis Caputo, pe X, fostul Twitter.

Milei, un economist, a pledat pentru tăieri drastice ale cheltuielilor şi pentru o reducere a datoriei publice pe calea unei dolarizări a economiei.

În urma unei devalorizări de 50% a peso-ului, a ridicării controlului preţurilor şi a unor creşteri puternice ale ratelor, Argentina a înregistrat o rată a inflaţiei de 20,6% în ianuarie, cu o rată pe 12 luni de 254,2%.

Anul 2023, ultimul an al guvernului de centru-stânga al lui Alberto Fernandez, s-a încheiat cu o rată a inflaţiei de 211%.

În condiţiile în care sărăcia afectează 45 la sută din populaţie, Milei a prezis o revenire economică în termen de trei luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO