Eveniment

Privatizarea Tarom incepe la bursa

12.09.2007, 18:25 21

Privatizarea companiei nationale de transport aerian Tarom va incepe, in perioada imediat urmatoare, prin listarea la bursa a unui pachet minoritar de actiuni, varianta propusa de Ministerul Transporturilor fiind lansarea unei oferte publice secundare de vanzare pentru 5% din titluri. Propunerea de listare a 5% din actiunile Tarom, ca o prima etapa a procesului de privatizare, a fost inclusa in strategia de vanzare a companiei, care va fi prezentata Guvernului spre aprobare, au declarat surse din ministerul de resort.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a criticat, in iulie, modul in care Tarom isi desfasoara activitatea, aratand ca aceasta companie dovedeste ca o intreprindere de stat lucreaza mai prost decat o firma privata si ca singura solutie este asocierea cu un operator privat. La trei saptamani dupa aceasta declaratie, Guvernul a aprobat un proiect de lege prin care a eliminat restrictiile referitoare la privatizarea Tarom si a decis ca investitorii straini nu vor mai fi limitati la cumpararea unui pachet de actiuni de cel mult 49% din capitalul social al companiei, in cazul privatizarii, iar statul nu va mai trebui sa detina o participatie de minim 33,4% din titluri. Legislatia in vigoare atunci prevedea ca, in cazul privatizarii Tarom, persoanele fizice si juridice de alta cetatenie, respectiv nationalitate decat cea romana nu pot detine un numar de actiuni mai mare de 49% din capitalul social al companiei sau al societatilor comerciale romane care au calitatea de actionari ai Tarom.
O prima incercare de privatizare a companiei a avut loc in anul 2000, dar a esuat in lipsa ofertantilor.
Compania estimeaza pentru acest an, conform datelor anuntate in luna aprilie, o crestere de 6,5% a veniturilor totale, la 1,04 mld. lei, si o majorare cu 5,6% a veniturilor din exploatare, la 890,2 mil. lei. Profitul brut estimat pentru acest an este de 5,97 mil. lei, in crestere cu 95% fata de rezultatul consemnat anul trecut. Cea mai mare parte a profitului va fi utilizata pentru acoperirea pierderilor din anii precedenti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO