Eveniment

Producţia industrială îşi continuă avântul. În aprilie creşterea industriei a fost de 8,5%

Producţia industrială îşi continuă avântul. În...

Autor: Claudia Medrega

11.06.2013, 20:28 271

Industria, care reprezintă aproximativ o treime din PIB-ul României, rămâne, astfel, unul dintre principalele motoare de creştere pentru economie în acest an.

Veştile bune de la producţia industrială, care reflectă îmbunătăţirea cererii externe, completează tabloul semnalelor pozitive pentru aprilie, venite de la alţi indicatori macro. Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, cel mai important indicator al consumului popu­laţiei, s-a întors în teritoriul pozitiv în aprilie. Şi exporturile au revenit pe plus în aprilie şi au crescut cu 15,5% faţă de aceeaşi lună din 2012, ajungând la 4,08 mld. euro.

„Cifrele producţiei industriale continuă să surprindă prin amploare. Sectorul industriei prelucrătoare este principalul motor de creştere, acesta fiind foarte mult legat de performanţa exporturilor. Reiterăm faptul că evoluţiile din acest an sunt legate de unele îmbunătăţiri structurale în economia locală, ca urmare a creşterii capacităţilor de producţie în industria auto (precum şi de calitatea unor produse). Perspectivele sunt foarte bune pentru industrie şi, implicit, pentru corecţia deficitului comercial“, a comentat Cătălina Molnar, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.

Creşterea producţiei industriale din aprilie a fost influenţată în principal de avansul industriei prelucrătoare (+15,6%) şi industriei extractive (+11,1%).

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (+21,0%), în industria bunurilor intermediare (+13,6%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+13,2%) şi în industria bunurilor de uz curent (+7,9%). Industria energetică a scăzut cu 5,5%.

Pe ansamblul primelor patru luni producţia industrială a crescut cu 6,3%, pe serie ajustată, faţă de aceeaşi perioadă din 2012.

Perspectivele privind producţia industrială rămân pozitive având în vedere şi intrarea în funcţiune a unor noi capacităţi de producţie.

DeLonghi a început producţia în România în luna martie, Daimler a anunţat că va creşte producţia locală de la jumătatea acestui an (şi va extinde facilităţile în următorii ani), în timp ce Bosh va începe producţia în noua unitate recent deschisă în ultimul trimestru al anului 2013. Acest lucru va ajuta cu siguranţă la ajustarea deficitului comercial, ceea ce înseamnă presiuni mai mici pe finanţarea externă şi, implicit, presiunile mai mici pe cursul de schimb pe termen mediu, explică Molnar.

În primul trimestru economia a crescut cu 2,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2012 şi cu 0,7% comparativ cu rezultatele înregistrate în ultimul trimestru de anul trecut. Industria a avut o contribuţie importantă la creşterea economiei (+0,7%), cu o pondere de 28,8% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 2,6%.

 

Cum au mers în aprilie principalii indicatori legaţi de industrie

Cifra de afaceri din industrie

Afacerile din industrie au crescut în aprilie cu 12,7% faţă de aceeaşi lună de anul trecut, datorită industriei prelucrătoare (13,1%) şi industriei extractive (3,1%). Cumulat pe patru luni avansul cifrei de afaceri din industrie a fost de 6,9% faţă de perioada ianuarie - aprilie 2012.

  • Comenzile noi din industrie

Comenzile noi din industrie pe piaţa internă şi externă au urcat în aprilie cu 31,3% faţă de aprilie 2012, în timp ce comparativ cu martie 2013 avansul a fost de 15,4%. Cumulat pe primele patru luni creşterea comenzilor noi din industrie a fost de 9,1% faţă de aceeaşi perioadă din 2012.

  • Preţurile producţiei industriale

Preţurile producţiei industriale au scăzut în aprilie cu 0,7% faţă de luna precedentă, în principal din sectorul energetic, dar rămân pe o creştere anuală de 3%. Faţă de luna aprilie 2012, preţurile producţiei industriale au fost mai mari cu 3%, cu 1,9 puncte procentuale sub creşterea înregistrată pe piaţa internă şi cu 3,6 puncte procentuale peste evoluţia înregistrată pe piaţa externă.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 12.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO