Eveniment

Propunere de separare a Romaniei de Bulgaria

02.12.2004, 00:00 11

Comisia de afaceri externe a Parlamentului European a votat rapoartele privind evoluta pe calea aderarii la UE a Romaniei si Bulgariei.
Raportul pentru Bulgaria contine o recomandare, anume ca aderarea acestei tari sa se faca separat de oricare alt stat.
"Programul de aderare a Bulgariei la UE nu ar trebui legat de cel al oricarei alte tari candidate", spune documentul.
Potrivit calendarului pe care Uniunea Europeana, l-a confirmat ca proiect, in mai multe randuri, Romania si Bulgaria ar urma sa se integreze impreuna - sa semneze un tratat de aderare comun, in 2005, si sa se integreze, la aceeasi data, 1 ianuarie 2007.
Saptamana trecuta, presedintele Parlamentului European, Elmar Brok,  a avansat chiar data semnarii tratatului de aderare a celor doua tari: 9 mai, de Ziua Europei.
De aceea, mentiunea privind aderarea din raportul pentru Bulgaria introduce o oarecare confuzie, pentru ca, daca numele Romaniei nu este mentionat in document, doar Romania ar putea fi vizata de aceasta masura.
Pe de alta pare, este de remarcat faptul ca au existat in proiectul de raport pentru Romania amendamente care cereau amanarea datei noastre de aderare si care ar fi insemnat, practic, decuplarea de Bulgaria. Amendamentele au fost respinse, iar Comisia parlamentara a recomandat Comisiei Europene si Consiliului European incheierea negocierilor de aderare pana la sfarsitul acestui an.
Rapoartele pentru Romania si Bulgaria vor fi votate in plenul Parlamentului European la inceputul anului viitor si au valoare de recomandare catre Comisia Europeana si sefi de sate si de guverne.
Acestia au ultimul cuvant in probleme de aderare.
Anul trecut proiectul de raport pentru Romania propunea chiar blocarea negocierilor cu Romania din cauza multiplelor probleme semnalate de raportorul de atunci, Emma Nicholson.
Amendamentul a fost in final respins, dar Comisia Europeana luat nota de obiectiile Parlamentului, iar Romania a fost sever atentionata. A fost un moment de cumpana. Autoritatile de la Bucuresti au realizat gravitatea situatiei si au luat o serie de masuri - legislatia in domeniul justitiei, a drepturilor copilului - care erau amanate de ani de zile. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO