Eveniment

Războiul politic al cotei unice: „Dacă PSD renunţă la ea, PNL o va reintroduce“

Războiul politic al cotei unice: „Dacă PSD renunţă...

Autor: Iulian Anghel

13.04.2017, 00:05 848

PNL şi USR, partide de opoziţie, şi-au exprimat ieri opoziţia faţă de posibila renunţare la cota unică de impozitare cu care cochetează PSD.

„Dacă PSD are de gând să renunţe la cota unică, PNL o va reintroduce. Este decizia PSD dacă vrea să se joace cu stabilitatea legislaţiei fiscale şi să bulverseze pe toată lumea“, spune preşedintele interimar al PNL Raluca Turcan.

Ministrul finanţelor Viorel Ştefan a negat ieri, într-o întâlnire cu liderii Coaliţei pentru Dezvoltarea României, că ar exista în planul guvernului o schimbare iminentă de fiscalitate prin renunţarea la cota unică. Dar ministrul de resort contestă însăşi existenţa acestei cote. În aceeaşi vreme nici nu are un calcul privind cheltuielile multianuale ale bugetului din care să rezulte că noile majorări salariale ce rezultă din aplicarea legii salarizării unitare pot fi aplicate fără introducerea unor impozite noi sau majorarea unora dintre ele.

Cota unică a fost introdusă în 2005, dar PSD susţine că, de fapt, nu prea mai avem cotă unică. Avem un impozit pe profit de 16%, dar microîntreprinderile sunt impozitate la cifra de afaceri, iar dividendul este impozitat mai puţin. Există un impozit pe salarii şi venit de 16%, dar PSD spune că el este foarte mare pentru salariile mici şi prea mic pentru veniturile salariale mari, iar noul guvern a luat o primă măsură în această privinţă eliminând, în iarnă, plafonul de cinci salarii minime la plata CASS şi a CAS.

Există în politica partidului de guvernământ şi în textele sale programatice o intenţie ca veniturile mici să fie mai puţin impozitate. Şi în programul politic al partidului este trecută o prevedere potrivit căreia va exista un impozit regresiv (o cotă sub 16% pentru salariile mici), dar va apărea o formă de impozitare „pe gospodărie“, începând cu 2018. Este un fel de impozit pe venit global, dar nu sunt detalii tehnice.

Ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a spus marţi la postul România TV, citată de Mediafax: „Este sistemul american. Ideea e să scoţi din economia neagră toţi banii posibili. Apropo şi de unde încasăm ca să mărim salariile - fiscalizăm totul. Dacă vrei să îţi duci copilul la şcoala de balet şi să reduci această cheltuială, cereţi chitanţă? Veţi ajunge să cereţi de peste tot chitanţă. Şi la meditaţii!. Vă duceţi copilul la meditaţii, cereţi şi puteţi să vă deduceţi cheltuiala”.

“Sistemul american” este însă contestat. Deputatul USR Cristian Ghinea comentează declaraţia ministrului muncii: „Uitaţi-vă la americani. Au 4000 de pagini în Codul fiscal. Este un coşmar de implementat şi tot discută despre cum se poate renunţa la acest sistem <coşmaresc> de deduceri. Nu cred că avem noi în România o administraţie fiscală atât de profesionistă care să implementeze sistemul cu deduceri în mod eficient.”

PSD testează aplicarea unui noi sistem fiscal o dată cu 2018. Ce se discută acum e ca ca impozitul pe profit de 16% să fie menţinut, dar să se schimbe impoziarea venitului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO