Eveniment

Reforma sistemului de pensii: 0,8 mil. contribuabili in plus ca sa avem bani de pensii in 2030

16.11.2009, 23:14 30

Aproximativ 4,9 milioane de salariati contribuie in prezentpentru 5,7 milioane de pensionari, ceea ce inseamna un raport dedependenta de 1,2 pensionari la un salariat.

Numarul persoanelor care urmeaza sa primeasca pensie in 2030 vacreste proportional cu o scadere masiva a numarului decontribuabili, iar viitoarea generatie de angajati nu va puteasustine sistemul public de pensii, spun reprezentantii sindicatelorsi specialistii in munca.

"In perioada comunismului existau 8,2 milioane de salariati si2,2 mil. de pensionari, iar raportul de dependenta era de unpensionar la patru salariati", sustine Petru Dandea,vicepresedintele conferedatiei sindicale "Cartel Alfa", prezent lao dezbatere despre sistemul de pensii, organizata de Academia deAdvocacy, Asociatia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Femininsi Cartel Alfa.

O solutie ar fi cresterea numarului de contribuabili din sistem,ceea ce inseamna ca cei aproximativ 600.000 de angajati cu profesiiliberale ar trebui sa plateasca contributie pentru pensie, iar alti200.000 de beneficiari de pensii speciale ar putea intra subincidenta legii unitare a pensiilor.

Guvernul si-a asumat raspunderea pentru legea pensiilor, care arfi trebuit sa fie trimisa in Parlament la finele lunii trecute,daca nu ar fi suferit unele amendamente venite de la sindicalistisi de la oficialii FMI.

"Cei care au in prezent 40 de ani si care reprezinta majoritateapopulatiei active, urmeaza sa se pensioneze, iar generatiilenascute in '89, mai putin numeroase, care urmeaza sa intre inrandul populatiei active, nu vor putea plati contributiile lapensii astfel incat sa poata sustine o rata de dependenta buna",mai spune Dandea.

O alta posibilitate ar putea fi ca tinerii sa lucreze mai multsi astfel contributia la sistemul de pensii sa fie mai mare.

"Acest lucru ar insemna ca, pentru a putea sustine sistemulpublic de pensii, aceste persoane ar trebui sa uite de familie sisa se ocupe numai de cariera", adauga Dandea.

In prezent, varsta de pensionare in Romania este de 58 de anisi opt luni la femei si 63 de ani si opt luni la barbati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO