Eveniment

REPORTAJ. Impresii la cald după desfăşurarea de forţe de la Untold: „Dacă mi-a plăcut? O lună numai despre asta o să povestesc!”

Şi pentru că toate acestea trebuia să poarte un nume, li s-a spus Untold

Autor: Alina-Elena Vasiliu

06.08.2019, 13:40 1831

Poate că se numeşte Untold pentru că atmosfera în sine vorbeşte despre el, nu oamenii, şi asta e suficient. Al cincilea an al festivalului de la Cluj-Napoca a fost primul în care eu am ajuns acolo, să simt vibraţia locului, o vibraţie care s-a propagat rapid, în cele mai mici particule ale fiecărui „untolder”.

Peste 25.000 de paşi pe care i-am făcut zilnic, explozie de entuziasm de jur-împrejur, zâmbete şi un soi de liant care se împrăştia invizibil printre oameni, de parcă toţi ar fi venit acolo împreună, ca o mare – enormă – gaşcă de prieteni. S-a dansat în grupuri cu oameni care nu se cunoşteau unii pe alţii, s-a strigat la unison la fiecare intro, s-a aplaudat la fiecare cuvânt de laudă al artiştilor şi DJ-ilor urcaţi pe scenă, fascinaţi la rândul lor de oceanul de entuziasm care li se întindea la picioare.

„Sunteţi fantastici, ne vedem şi la anul”, au spus cei mai mulţi dintre ei, sădind în participanţi speranţa că Untold 2020 va fi cel puţin la fel de fascinant.

Din primele trei zile, de departe, Armin van Buuren a fost capul de listă, adunând pe Cluj Arena spectatori până la limita incredibilului. Dar fără limite geografice.

Din Statele Unite până în Coreea, din Ucraina până în Portugalia, străinii veniseră la Untold ca într-un tărâm al făgăduinţei, bucuroşi să-şi fluture drapelul în marea de oameni care nu mai ştia de oboseală, căldură sau claustrofobie în mijlocul zecilor de mii de festivalieri. Au fost feţele pe care le vezi în publicuri ale marilor concerte din străinătate, explodând în zâmbete cu gura până la urechi, uneori chiar în lacrimi de bucurie.

Peste 370.000 de oameni au dansat în faţa scenelor Untold, după cum au contorizat organizatorii, în acest număr fiind cuprins numărul intrărilor, nu cel al vizitatorilor unici. Apogeul a fost atins duminică, în ultima zi de Untold, când peste 97.000 de oameni au ajuns în Parcul Central din Cluj-Napoca.

Din mijlocul stadionului Cluj Arena, îţi puteai face doar o idee superficială a ceea ce se întâmpla în jur. De sus, din tribune însă, imaginea era de-a dreptul copleşitoare şi te trezea la realitate, „spărgând” orice prejudecată că în România n-ai putea să vezi vreodată ceva atât de grandios. Iar arena a fost doar o parte din peisajul mai amplu, extins în tot Parcul Central din Cluj-Napoca.

Toţi au trecut pe la standurile aşezate de-o parte şi de alta a drumului către Cluj Arena, pe la van-urile cu mâncare, coordonate în cea mai mare parte de tineri, vizibil epuizaţi pe la orele 3-4 ale dimineţii, după multe ore de stat în picioare şi lucrat la foc continuu. Mană cerească a fost şi pentru proprietarii de restaurante din centrul Clujului, în care timpul dintre comandă şi servire ajungea chiar şi la o oră, după cum avertizau ospătarii sufocaţi de clienţi.

„E o perioadă în care avem o mulţime de străini printre clienţi, dar durează doar patru-cinci zile, apoi totul revine la normal”, spunea ospătarul unui restaurant apropierea Pieţei Unirii din Cluj.

În 2017, numărul vizitatorilor a fost de 355.000 şi a adus organizatorilor afaceri de 68,4 milioane de lei, cu 15% mai mult faţă de anul anterior. Cum numărul de „untolderi” creşte de la un an la altul, şi afacerile se preconizează să urmeze acelaşi ritm.

„Dacă mi-a plăcut? O lună numai despre asta o să povestesc! A fost genial! Cu siguranţă voi veni şi la anul”, îmi spunea Adriana, în prima zi de Bucureşti după Untold, cu impresiile încă proaspete şi muzica încă tremurând în sânge.

Organizarea e punctul forte – şi crucial, de altfel – al acestei desfăşurări de forţe. De la acustică, la staff şi până la cursele speciale ale autobuzelor introduse special pentru a fluidiza traficul.

„Îmi pare rău că nu sunt în oraş să văd cum va fi când se termină. Luni la ora 12 nici nu vei mai şti că a fost Untold, atât de repede şi de organizat se mobilizează echipa pentru a strânge totul”, spune un clujean plecat din oraş duminică, ultima zi a festivalului, în trenul către Bucureşti.

Nu sunt omul exagerărilor şi nici genul care e uşor de impresionat, dar, dacă e adevărat că sunt lucruri în viaţă pe care merită să le experimentezi măcar o dată, Untold e clar unul dintre ele.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO