Eveniment

Reportaj ZF: Absolventii de medicina se inscriu pe listele AJOFM pentru un ajutor de somaj de 300 de lei

Reportaj ZF: Absolventii de medicina se inscriu pe listele AJOFM pentru un ajutor de somaj de 300 de lei

In Bucuresti si in Ilfov rata somajului este cea mai scazuta din tara, de 2,1% in octombrie

29.11.2009, 23:08 724

Mai putin de zece persoane erau prezente dimineata la ora 9.00la sfarsitul saptamanii trecute la Agentia pentru Ocuparea Forteide Munca a Sectorului 2 din Bucuresti. Oamenii si-au pierdutlocurile de munca in urma restructurarilor operate de companii inultima perioada sau, pur si simplu, nu au gasit de lucru dupa ce auabsolvit facultatea.

Ana-Maria, 25 de ani, a absolvit in acest an Facultatea demedicina din cadrul Universitatii Carol Davila din Bucuresti sisi-a depus actele pentru a intra in somaj pana va primirepartizarea intr-un spital.

"Sunt multi colegi in situatia mea. Trebuie sa sustinem nisteexamene, dupa care urmeaza sa primim repartizare in spitale. Acum,ca nu avem nici un Guvern stabil, nu se stie nici cand se va lua odecizie cu privire la data ultimului examen", spune Ana-Maria, careare dreptul sa primeasca ajutor de somaj in cuantum de 300 de leipe luna pentru o perioada de pana la noua luni. De ce nu incearcasa se angajeze la un spital sau la o clinica privata?

"Spitalele private nu angajeaza in general tineri faraexperienta", explica Ana-Maria, care estimeaza ca va primi unsalariu de aproximativ 800 de lei cand se va angaja.

In Bucuresti si in judetul Ilfov rata somajului este incontinuare cea mai scazuta din tara, de 2,1% in luna octombrie. Lanivel national, rata somajului a ajuns luna trecuta la 7,1%(maximul ultimilor cinci ani) si corespunde unui numar de 654.000de someri.

Veniturile de inceput ale medicilor rezidenti de la stat sunt deaproximativ 200 de euro si ajung in anii terminali airezidentiatului la 400 de euro.

In acest an au absolvit 92.000 de studenti de la universitatilede stat, iar dintre acestia 9.000 au aplicat la Agentia Nationalade Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM) pentru ajutorul de somaj, carein cazul lor este de 300 de lei pe luna, potrivit unor datecomunicate ZF in septembrie de catre ANOFM.

Indemnizatia de somaj se acorda absolventilor pe o perioada desase luni si este o suma fixa, neimpozabila, lunara, carereprezinta 50% din salariul de baza minim brut pe tara, care estede 600 de lei.

Agentiile pentru ocupare, ultimele variante de cautare aunui job

Joburile oferite de angajatori prin agentiile pentru ocupareafortei de munca sunt printre ultimele variante la care apeleaza ceicare au ramas fara un loc de munca.

"De doua luni incoace, de cand am fost data afara, caut prinziare si dau telefoane daca gasesc anunturi de angajare. Am sunatpentru postul de menajera sau femeie de serviciu, dar nimeni nu m-aprimit din cauza varstei", spune Florentina, 58 de ani, care alucrat anterior la o companie care comercializa produse PVC dinimport.

Numarul somerilor inregistrati la agentia locala pentru sectorul2 din Bucuresti care primesc indemnizatie de somaj in acest an estede peste cinci ori mai mare fata de anul trecut, potrivitinformatiilor furnizate de reprezentantii agentiei. Astfel, daca in2008 erau 600 de someri indemnizati la agentia sectorului 2, la 1noiembrie existau 3.101 someri care primeau indemnizatie desomaj.

"In medie, aproximativ 350 de persoane vin lunar la noi sa-sidepuna actele pentru a intra in somaj, iar numarul lor creste sprepartea a doua a lunii, cand reusesc sa obtina toate actelenecesare", sustine Adrian Clinciu, sef serviciu in cadrul AgentieiLocale pentru Ocuparea Fortei de Munca pentru sectorul 2 dinBucuresti.

Pentru aceasta saptamana, Agentia Municipala pentru OcupareaFortei de Munca din Bucuresti (AMOFM) a pus la dispozitie un numarde 418 locuri de munca vacante pentru cei care vor sa se angajeze.Din joburile oferite, 25 se adreseaza persoanelor cu studiisuperioare, 153 pentru cele cu studii medii, iar pentru muncitoriicalificati exista peste 220 de locuri de munca disponibile.

"Locurilede munca pe care le punem la dispozitie in fiecare saptamana nusunt batute in cuie. Ele se pot ocupa pana le solicita un somercare vrea sa se angajeze si de aceea trebuie sa le verificam inpermanenta", explica Clinciu.

Vor sa se angajeze pe acelasi salariu

Stefan, 51 de ani, a ramas fara loc de munca cu cateva zile inurma, pentru ca fabrica de pielarie si intretinere la care lucra adat faliment.

"Eram lacatus de intretinere si aveam un salariu bun anultrecut, de 1.500 de lei net. Inca din decembrie mi l-au redus la1.000 de lei.

M-as angaja pentru macar 1.000 de lei, pentru ca am doi copii deintretinut", spune Stefan, care are o vechime in munca de 35 deani.

Si Gheorghe Adriasu, 54 de ani, este somer de o luna si primesteun ajutor de somaj de 550 de lei.

Cu o experienta de 37 de ani in munca, a lucrat ultima data cafrezor la o fabrica producatoare de aparatura medicala dinBucuresti pe un salariu 1.050 de lei net pe luna.

El spune ca firma a fost nevoita sa faca restructurari din cauzalipsei de fonduri, pentru ca nu au avut bani sa cumpere materiale,cererea din partea spitalelor nu a fost atat de mare ca in aniitrecuti si nu isi putea permite sa lucreze pe stoc.

"Au dat in primavara vreo 10 - 15 oameni afara, in vara auconcediat cam 10 angajati, acum a venit inca un val de concedierisi mi-a venit si mie randul. Din cate am auzit, si dupa mine au maidat afara si nu cred ca au ramas mai mult de 60 de angajati incompanie. Au zis ca ne cheama inapoi dupa ce trece criza, dar cinestie?", a mai spus Adriasu.

Vor joburi in acelasi domeniu

Andriasu spune ca si-a cautat de lucru si inainte sa intre insomaj, insa nu a gasit ceea ce a dorit.

"Se gasesc locuri de munca in paza, in constructii, dar nuvreau, pentru ca nu asta e meseria mea. Vreau un salariu normal, decel putin 1.000 de lei. E bine ca sotia inca lucreaza", adaugael.

Si Adriana, 29 de ani, si-a pierdut locul de munca pentru cafirma la care lucra si care tinea contabilitatea pentru mai multecompanii mici si-a pierdut din clienti. Momentan, este studenta laFacultatea de Contabilitate si Informatica de Gestiune din cadrulUniversitatii Spiru Haret si vrea sa-si gaseasca un job tot incontabilitate.

"Suntem printre cei norocosi, pentru ca sotul meu inca lucreaza.Slava Domnului ca nu avem copii de intretinut!", spune Adriana,care are o vechime de 7 ani si sapte luni in munca.

"Nu ma descurcam nici cu 600 de lei pe luna, salariul pe care illuam. Tare as vrea sa vad pe cineva care se descurca cu un asemeneavenit!", mai spune Adriana, care a fost functionar administrativatunci cand lucra la LCC Real Expert.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO