Eveniment

Rezultatele dezbaterilor despre Codul Fiscal: TVA de 20% din 2016 şi de 19% din 2017. Taxa pe stâlp, eliminată din 2017

Rezultatele dezbaterilor despre Codul Fiscal: TVA de 20%...

Autor: Alina Novaceanu Alice Drăghici

27.08.2015, 14:00 2235

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi că partidele parlamentare au convenit, după discuţiile privind Codul Fiscal, reducerea etapizată a TVA, astfel încât taxa va fi redusă la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 şi la 19% de la 1 ianuarie 2017.

Dragnea a spus că discuţiile cu liderii partidelor parlamentare au pornit de la premisa responsabilităţii şi a precauţiei, astfel încât atât prin Codul Fiscal, cât şi prin bugetul de stat pe 2016 să fie respectată ţinta de deficit bugetar de sub 2% din PIB.

El a mai spus că a fost nevoie de un consens politic astfel încât Codul Fiscal să nu fie schimbat odată cu schimbarea puterii şi să poată oferi predictibilitate pentru mediul de afaceri. "Acest consens care a fost dorit şi de noi şi de colegii din opoziţie care a fost realizat asăzi a fost necesar pentru că intenţia noastră comună a fost şi rămâne ca acest Cod Fiscal să dureze în timp. Nu este un Cod Fiscal pe care să ne permitem să-l modificăm sau să-l modifice o eventuală nouă putere din 2016 sau 2017", a delcarat preşedintele interimar al PSD.

Social-democratul a precizat că măsurile de reducere a TVA se vor aplica etapizat. "Prevedirile din acest nou Cod Fiscal să ne încadrăm într-un deficit sub 2 la sută şi ca şi concluzie modificările la Codul Fiscal vor fi adoptate în forma iniţială care a fost adoptată în Parlament, dar unele măsuri vor fi aplicate etapizat. La TVA va fi o reducere de până la 20 la sută cotă de TVA începând cu 1 ianuarie 2016 şi 19 la sută începând cu 1 ianuarie 2017", a arătat Dragnea la ieşirea de la consultări.

De asemenea, impozitele pe construcţiile speciale, taxa pe stâlp aşa cum este ea cunoscută, va fi eliminată începând cu 1 ianuarie 2017 cu o excepţie solicitată de ministrul Agriculturii Daniel Constantin referitoare la construcţiile speciale din agricultură, aceasta urmând să fie eliminată de la 1 ianuarie 2016.

Cât despre supraacciza la carburanţi, acaesta va fi eliminată începând cu 1 ianuarie 2017.

"De asemenea, plafonarea contibuţiilor de sănătate va fi aplicată, dar începând cu 1 ianuarie, este vorba de plafonarea acestei contribuţii la 5 venituri medii brute pe economie şi de asemenea reducerea pe impozitul pe dividente de la 16 la sută la 5 la sută va fi operată începând cu 1 ianuarie 2017", a mai arătat Liviu Dragnea.

Deşi preşedintele interimar al PSD a vorbit despre un consens al liderilor partidelor parlamentare referitor la reexaminarea Codului Fiscal, el a spus că nu a fost semnat şi un acord politic în acest sens. "Am convenit să nu semnăm acord. Nu este nevoie să semnăm documente, suntem oameni resposanbili", a susţinut Dragnea.

Cererea de reexaminare a Codului Fiscal, înaintată de preşedintele Iohannis Parlamentului, va fi dezbătută în sesiunea ordinară care începe la 1 septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO