România a ajuns în top 10 european la creşterea exporturilor de bunuri în primele cinci luni din 2017

17 iul 2017 Autor: Adelina Mihai

România a exportat bunuri în valoare totală de 25,8 miliarde de lei în primele cinci luni ale acestui an, în creştere cu 11% faţă de perioada similară din 2016, evoluţie care plasează ţara în top 10 european în funcţie de creşterea exporturilor, arată datele Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

Astfel, cu o creştere de 11% a volumului ex­porturilor de bunuri la cinci luni, România a avut o evoluţie similară cu cea din Spania şi din Un­­garia. Cele mai mari creş­­teri ale exporturilor le-au înregistrat în pe­ri­­oa­da ianuarie-mai 2017 Grecia (+19% faţă de perioada similară din 2016), Finlanda (+18%) şi Bulgaria, Lituania şi Croaţia (+16%).

Pe de altă parte, în trei state din UE exporturile de bunuri au scăzut în primele cinci luni faţă de perioada similară din 2016: Malta (-9%), Cipru (-16%) şi Luxemburg (-2%).

Dacă în ceea ce priveşte evoluţia exporturilor de bunuri la cinci luni România se află în top zece european, în ceea ce priveşte valoarea exporturilor se află pe locul 16 în rândul statelor UE. Cu bunuri exportate în valoare de 25,8 miliarde de euro, România se află în faţa Finlandei (care a exportat bunuri în cuantum de 24,7 mld. euro în primele cinci luni) şi a Portugaliei (23 mld. euro), dar cu mult sub nivelul exporturilor din Ungaria (41,6 mld. euro în primele cinci luni).

 Sau din Polonia (82 mld. euro în perioada ianuarie-mai 2017).

Deşi exporturile de bunuri ale României au crescut cu 11% la cinci luni, importurile au crescut cu un ritm mai accelerat (Ă13% faţă de ianuarie-mai 2016, până la 30,2 mld. euro). Astfel, deficitul balanţei comerciale la comerţul internaţional de bunuri a crescut cu circa 18%, până la 4,4 mld. euro în primele cinci luni. Problema deficitului de la comerţul cu bunuri nu este totuşi gravă, având în vedere că în primele cinci luni ale anului comerţul internaţional de servicii a avut un surplus de peste 2,9 mld. de euro, arată datele Băncii Naţionale.

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.07.2017

 
Cuvinte cheie:
crestere
, bunuri
, exporturi
, romania
, top
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide