Eveniment

„România începe să se debalanseze din punct de vedere macro“. Deficitul comercial din primele trei luni a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani

„România începe să se debalanseze din punct de...

Autor: Adelina Mihai

11.05.2016, 00:07 1281
România a exportat bunuri în valoare de 13,8 mld. de euro în primele trei luni ale acestui an, în creştere cu 3,5% faţă de perioada similară din 2015, dar a importat bunuri în valoare de 15,8 mld. de euro în acelaşi interval, în creştere cu 7,1% faţă de nivelul din ianuarie-martie 2015.

Astfel, importurile au crescut de două ori mai repede decât exporturile, iar deficitul comercial (diferenţa dintre exporturi şi importuri) s-a adâncit, ajungând în primul trimestru la 1,96 mld. euro, în creştere cu 43% faţă de perioada similară din 2013 şi la cel mai ridicat nivel din primele trimestre din 2011 încoace, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică.

„Importurile au crescut ca urmare a creşterii consumului şi a majorărilor salariale, deoarece atunci când pofta de consum creşte, se cumpără produse din import, iar producţia industrială pe care o avem nu satisface cererea. Creşterea deficitului comercial arată faptul că, din punct de vedere macroeconomic, România începe să se debalanseze“, a explicat Ionuţ Pandelică, profesor universitar doctor în cadrul catedrei Management şi Marketing a Universităţii Româno-Americane şi în cadrul departamentului Administrarea Afacerilor UNESCO al Academiei de Studii Economice din Bucureşti. În opinia lui, o mare problemă este reprezentată de faptul că s-au făcut majorări de salarii fără să aibă loc creşteri ale productivităţii muncii angajaţilor şi fără să se facă noi investiţii. În plus, nici evoluţia altor economii europene – de care depind exporturile de bunuri ale României – nu a fost foarte bună, astfel că România, cu o creştere economică de 3,8% anul trecut, a avut una dintre cele mai mari rate de creştere din rândul economiilor europene.

„Investiţiile străine sunt scăzute, am pierdut şi investiţia Mercedes (Daimler AG, care deţine brandul Mercedes-Benz, a anunţat recent că va investi 500 de milioane de euro în construcţia unei noi uzine de motoare în Polonia, în detrimentul României – n.red.), iar acest lucru este un indicator al faptului că situaţia în care ne aflăm nu este foarte bună. O serie de măsuri pentru diminuarea problemei deficitului comercial ar putea fi luate, însă faptul că avem un an electoral poate fi un pericol“, a mai spus profesorul Ionuţ Pandelică.

Structura comerţului internaţional din primul trimestru, pe categorii de produse, arată că ponderea cea mai mare o au bunurile din categoria „maşini şi echipamente de transport“ (care reprezintă 48% din exporturile din primul trimestru şi 37,7% din importuri) şi „alte produce manufacturate“ (33% din exporturi şi 31% din importurile din primul trimestru).

În 2015, Automobile Dacia a fost cel mai mare exportator şi totodată cel mai mare importator din România.

În 2015, România a exportat bunuri în  valoare de 54,6 mld. euro, dar deficitul comercial a urcat la 8,3 mld. euro, în timp ce exporturile de servicii au fost de 16,3 mld. de euro (cu un excedent de circa 7 mld. de euro). Dacă anul trecut deficitul de la comerţul internaţional cu bunuri aproape că a fost „rezolvat“ de excedentul de la comerţul cu servicii, situaţia pentru primele luni ale acestui an nu mai este aşa de bună: în primele 2 luni ale lui 2016 (acestea fiind cele mai recente date disponibile) excedentul la comerţul cu servicii aproape a stagnat prin comparaţie cu perioada similară din 2015, în timp ce deficitul la comerţul cu bunuri a crescut cu 75% în primele 2 luni din 2016 faţă de perioada similară din 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO