Eveniment

România se înarmează. Ministrul Apărării Mihai Fifor anunţă noi achiziţii de tehnică militară

România se înarmează. Ministrul Apărării Mihai Fifor...

Autor: Florin Zafiu

21.04.2018, 11:15 2364

Mihai Fifor a anunţat că în acest an bugetul alocat achiziţiei de echipamente militare este mai mare faţă de cel precedent în contextul creşterii economice.

"Ne-am luat angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru Armată ceea ce s-a şi întâmplat începând din anul 2017. În acest an, suma alocată va fi consistent mai mare faţă de cea de anul trecut întrucât creşterea economică a fost mai mare iar între 33 şi 40 la sută din cei 2 la sută vor fi folosiţi pentru înzestrare", a declarat Mihai Fifor, ministrul Apărării, în cadrul evenimentului de sâmbătă.

Suma alocată pentru anul 2018 va fi folosită cu precădere pentru achiziţionarea de sisteme performante de rachete dar şi pentru achiziţia de transportoare militare tip Pirahna V necesare protejării militarilor pe timpul misiunilor de luptă sau în cadrul misiunilor de asigurare a păcii, potrivit ministrului.

"Vom avea în dotare sisteme de rachete sol-aer Patriot şi sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare tip HIMERS ceea ce constituie pentru ţara noastră un interes esenţial având în vedere că se asigură astfel întătirea securităţii naţionale şi regionale. De asemenea, până la sfârşitul anului vom spori gradul de protecţie al militarilor prin achiziţionarea noilor transportoare blindate şi vom începe modernizarea parcului de autovehicule de transport. Suntem convinşi că acţiunile noastre vor conduce la atragerea tinerilor în alegerea unei cariere militare pentru Ministerul Apărării Naţionale fiind deblocate anul acesta 6400 de posturi", a mai declarat ministrul Apărării, Mihai Fifor.

Ministrul Apărării Naţionale a precizat că în acest moment în Parlament se află în discuţie un proiect de lege privind trecerea industriei de apărare sub coordonarea instituţiei pe care o conduce.

"În parlament se află în procedură de aprobare un proiect de act normativ care prevede trecerea industriei de apărare din coordonarea Ministerului Economiei în cea a Ministerului Apărării Naţionale", susţine Fifor.

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a participa sâmbătă la activităţile dedicate sărbătoririi Zilei Forţelor Terestre Române organizate la Monumentul Ostaşului Român din Arad. Ceremonia a debutat prin oficierea serviciului religios urmat de intonarea Imnului Naţional al României. Alături de autorităţile locale, sute de arădeni s-au bucurat de evenimentul organizat, publicul având posibilitatea de a vizita o expoziţie de tehnică militară şi armament asigurată de Batalionul 191 Infanterie ,,Colonel Radu Golescu”, precum şi standuri de promovare a carierei militare asigurate de Centrul Militar Judeţean Arad.

În fiecare an, pe 23 aprilie, se sărbătoreşte Ziua Forţelor Terestre - categorie de forţe a Armatei României al cărei patron spiritual şi ocrotitor este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă. Cu acest prilej, în toate garnizoanele din ţară şi în teatrul de operaţii din Afganistan au loc manifestări dedicate acestei sărbători, ce cuprind organizarea de expoziţii, simpozioane, vizionări de filme documentare, prezentări de tehnică, armament şi echipamente militare, exerciţii de mânuire a armamentului, ceremonii militare de depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele eroilor, concerte ale muzicilor militare şi spectacole artistice susţinute de către formaţiile cercurilor militare.

Cu această ocazie, la Bucureşti, Statul Major al Forţelor Terestre organizează o serie de manifestări dedicate sărbătoririi Zilei Forţelor Terestre.

Sâmbătă, 21 aprilie, în Parcul Carol I, este organizată o expoziţie de tehnică, ateliere de prezentare a armamentului, standuri de promovare a profesiei militare şi activităţi cultural-recreative. Militari din forţele terestre prezintă tehnica de luptă, armamentul şi echipamentele din dotare, exerciţii demonstrative de intervenţie, exerciţii de supravieţuire, procedee de escaladare şi traversare cu ajutorul funicularului, tehnici de autoapărare, precum şi exerciţii de mânuire a armamentului. De asemenea, au loc programe artistice şi concerte de muzică de fanfară.

Tradiţionala retragere cu torţe va avea loc, de la ora 20.00, pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional - Bulevardul Regina Elisabeta - Bulevardul Mihail Kogălniceanu - Piaţa Operei - Splaiul Independenţei - Podul Cotroceni - Şoseaua Cotroceni - Bulevardul Iuliu Maniu - Bulevardul Vasile Milea - strada Drumul Taberei (sediul Statului Major al Forţelor Terestre).

Duminică, 22 aprilie, între orele 10.00 şi 19.00, Ziua Forţelor Terestre se va organiza la Mall AFI Cotroceni (Bulevardul Vasile Milea nr. 4) iar luni 23 aprilie, de la ora 09.00, la Monumentul Eroilor căzuţi în Teatrele de Operaţii şi pe teritoriul României, din Parcul Tineretului, va fi organizată o ceremonie militară de depuneri de coroane de flori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO