Eveniment

România trebuie să taie 4 mld. de euro din PNRR din cauza inflaţiei şi creşterii economice şi primeşte în plus 1,4 mld. de euro pentru investiţii în energie

România trebuie să taie 4 mld. de euro din PNRR din...

Autor: Răzvan Botea

14.02.2023, 08:45 557

Ministerul Proiectelor şi Investiţiilor Europene (MIPE) trebuie să trimită  Comisiei Europene o cerere pentru modificarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a spus ministrul Marcel Boloş.

Astfel, PNRR va fi ajustat pentru România prin scăderea a 2,1 mld. de euro din granturi, pentru că economia a crescut în 2021 faţă de 2020 mai mult decât estima Comisia Europeană. PNRR a fost gândit ca un mecanism de relansare economică după criza Covid şi a fost proiectat şi în funcţie de impactul economic pe care l-a avut pandemia. Astfel, dacă economia a performat mai bine, granturile din PNRR sunt mai puţine.

„Prima modificare este determinată de reducerea grantului alocat României pentru că, datorită creşterii economice pe care am avut-o în anul 2021 faţă de 2020, trebuie să reducem bugetul alocat grantului cu 2,1 miliarde euro” a spus Boloş.

De asemenea, a adăugat el, inflaţia a făcut ca proiectele de infrastructură să fie mai scumpe decât s-a preconizat iniţial, astfel că este nevoie de încă o ajustare de circa 2 mld. de euro.

 „A doua modificare vizată este cea referitoare la creşterea preţurilor la materiale de construcţii şi costul utilităţilor publice pentru proiectele de infrastructură, care are un impact de 2,2 miliarde euro.”

În urma crizei energetice declanşate în 2021 şi amplificate de războiul pornit de Rusia în Ucraina, Uniunea Europeană a pus în aplicare programul REPowerEU, o extensie a PNRR, prin care României i se alocă încă 1,4 mld. de euro în granturi pentru investiţii în energie verde.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO