Eveniment

Romanii au redevenit finantatori neti ai bancilor

27.05.2010, 23:47 21

Romanii au redevenit creditori neti ai sistemului bancar, avandla sfarsitul lunii aprilie depozite de aproape 101 mld. lei (24mld. euro), la credite luate de la banci in valoare de 99,2 mil.lei (23,6 mld. euro).

Pozitia populatiei de creditor net fata de bancheri s-a conturatdin luna martie, dupa ce depozitele crescusera constant in ultimeledouasprezece luni, in timp ce creditele acumulasera multe luni descadere.

Populatia a fost cel mai puternic afectata de inghetareacreditarii, creditele in lei contractate de persoanele fizicecoborand cu 5,4% potrivit cifrelor de la nivelul lunii aprilie,pana la 37,8 milioane de lei. Soldul creditelor in valutacontractate de populatie a crescut cu doar 2% din aprilie anultrecut, comparativ cu 5,1% in cazul companiilor.

Romanii au insa depozite cu 8,7% mai mari decat in urma cu unan.

"Tendinta de imbunatatire a pozitiei populatiei fata de sectorulbancar se va mentine si in perioada urmatoare deoarece romaniicontinua sa economiseasca pe un fond precautional. Oameniieconomisesc mai mult chiar daca au resurse mai mici pentru ca nu auo perspectiva foarte buna asupra viitorului", comenteaza IonutDumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank. In ultima vreme,dobanzile nu mai reprezinta insa un stimulent puternic pentrueconomisire avand in vedere ca s-au injumatatit fata de aceeasiperioada a anului trecut.

In martie, dobanda medie la depozitele noi in lei ajungea la7,25% pe an, cu putin peste dobanda de politica monetara a BNR, inconditiile in care la inceputul anului trecut multe banci ofereaudobanzi de 15-16% pe an.

Ofertele cu dobanzi de doua cifre au disparut de pe piata incadin luna februarie.

Pe de alta parte, incertitudinile privind revenirea economiei iidescurajeaza pe clienti sa mai ia credite, chiar in pofidapromotiilor lansate de mai multe banci in special pentru credite deconsum in moneda nationala. Singurul canal semnificativ de cresterea creditului de retail este programul de credite ipotecaregarantate de stat "Prima casa".

Bancile nu mai dau credite populatiei, dar au ajuns sa fie dinnou in pozitia de creditor net fata de BNR. In aprilie au ajuns saconstituie depozite pe termen scurt la BNR in valoare record de 80de miliarde de lei (circa 19 miliarde de euro).

In mai, lichiditatea de pe piata a mai scazut, lucru indicat side dobanzile interbancare, care au revenit in ultimele zile pestedobanda-cheie a BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO