Eveniment

Românii renunţă la bon fiscal pentru a cumpăra alimentele mai ieftin

Pentru a păstra preţurile la un nivel redus, fermierii au cerut insistent, încă de anul trecut, reducerea TVA până la 5%

Pentru a păstra preţurile la un nivel redus, fermierii au cerut insistent, încă de anul trecut, reducerea TVA până la 5%

22.07.2010, 23:46 100

"Sunt de fapt vânzări nedeclarate pentru care nu se plăteşteTVA, ceea ce înseamnă că ne îndreptăm spre o evaziune de 80%. Nucred că pentru 0,1 lei, cu cât s-a scumpit pâinea, oamenii aurenunţat să mai cumpere pâine, cred că preferă să ia produsul maiieftin, dintr-un magazin aprovizionat tot din piaţa neagră", adeclarat Aurel Popescu, preşedintele patronatului din industriapanificaţiei Rompan, la seminarul Mediafax Talks about RomanianAgriculture.

Şi retailerii mari acuză alimentarea pieţei negre în acest an."Piaţa gri a crescut în acest an. Consumatorii spun că merg maifrecvent în pieţele agroalimentare şi în magazinele mici decartier, dar aceste creşteri nu se văd în statisticile oficialepentru că se duc în zona evaziunii fiscale", a declarat FilipCristescu, directorul operaţional al Billa România, cea mai marereţea de supermarketuri de pe piaţă şi vicepreşedinte al AsociaţieiMarilor Reţele Comerciale din România.

Din ce în ce mai multe magazine de cartier au început să seaprovizioneze de pe piaţa neagră şi nu mai acordă bon fiscal, dupăcum afirmă Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.

"Magazinele de proximitate nu mai oferă bon fiscal. Altfel nufac faţă majorării de TVA. Credeam că dacă intrăm în comunitateaeuropeană dispare piaţa neagră. N-a fost aşa. În schimb ampreluat-o şi pe-a lor", susţine şeful patronatului Romalimenta.

Pentru a păstra preţurile la un nivel redus, fermierii au cerutinsistent, încă de anul trecut, reducerea TVA până la un nivel de5%, cel puţin pentru produsele de bază, dar solicitarea a rămasfără răspuns.

La începutul lui 2010, patronatele din industria agricolă şialimentară au propus ministrului agriculturii o aplicare inversă aTVA. Prin această măsură, firmele din lanţul transformării grâuluiîn pâine, de exemplu, nu ar mai fi plătit TVA la achiziţie, pentruca statul să nu fie fraudat cu recuperările de TVA cerute decompanii care cumpărau fără acte de la ţărani grâul.

În prezent, Comisia Europeană a respins cererea făcută deRomânia în ceea ce priveşte aplicarea inversă a taxării în sectorulagricol şi alimentar.

"Sebastian Vlădescu mi-a spus să vorbim la trecut despre taxareainversă, pentru că România nu poate obţine acest lucru de laComisia Europeană. Reducerea TVA pentru alimentele de bază nu maiare loc, taxarea inversă nu se mai aplică, organizaţiile de controlale gărzilor financiare şi ANAF se reduc serios. S-a lăsat astfelcale liberă evaziunii fiscale, care este aproape legalizată", estede părere Popescu.

Evaziunea fiscală are loc începând de la producător, mulţipreferând să-şi vândă marfa fără acte imediat după recoltare.Acesta este unul dintre motivele pentru care majoritatea grupurilorde producători recunoscute la nivel local, 106 la număr, nufuncţionează sau se preocupă serios să-şi regândească afacerea.

"Cum să se asocieze ţăranii dacă tot ce vând prin intermediulgrupului vând cu TVA? Fiecare preferă să vândă singur, la poartacasei sau la piaţă pentru că atunci nu mai trebuie să vândă cuTVA", afirmă Mihai Lungu, preşedintele Cooperativei AgricoleMuntenia. Fermele de porci din cadrul Cooperativei AgricoleMuntenia se confruntă de asemenea cu situaţii în care preţul scadedramatic din cauza tirurilor venite intracomunitar, care nu plătescTVA. "Degeaba am investit 800.000 de euro într-o fermă de porci,pentru că în fiecare zi intră camioane cu porci din Ungaria, cudestinaţia Bulgaria, se opresc la noi, îi abatorizează şi îi vând,câştigul lor zilnic ajungând la 7.000 de euro. Eu cresc animalele 4luni şi când vreau să-i vând preţul este mic pentru că târgul esteplin cu camioane cu porci", informează Lungu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO