Eveniment

Rostowski: Problema noastră este cum să ajutăm Europa de Vest să crească

Rostowski: Problema noastră este cum să ajutăm Europa...

Autor: Adelina Mihai

27.11.2014, 00:04 257

Polonia ar trebui să se apropie de me­dia Europei de Vest, ca nivel de dezvol­ta­re, în jurul anului 2027, iar România puţin mai târ­ziu, însă marea provocare cu care tre­buie să se confrunte statele europene este ace­ea de a găsi o cale prin care Occi­den­tul să iasă din stagnare, a spus în emi­siunea ZF Live Jacek Rostowski, fost mi­nis­tru de finanţe al Poloniei în perioada 2007-2013 şi cel care a asigurat creşterea eco­nomică a ţării sale în plină criză mondială.

„Problema noastră principală nu este cum ajungem din urmă vestul Europei, ci cum facem ca acesta să iasă din perioada de stag­nare şi să intre din nou pe o pantă de creş­tere. Este bine că ne luptăm să ajun­gem din urmă Vestul, dar nu vom avea prea multe beneficii dacă îl ajungem şi el stag­nează. Există temeri că Europa de Vest se află în faţa unei stagnări «seculare», ceea ce ar însemna stagnare pentru urmă­to­rii 5-10 ani, iar aceasta este una dintre ma­rile provocări căreia va trebui să îi fa­cem faţă”, a spus Jacek Rostowski. Afir­ma­ţia sa vine în completarea unor anun­ţuri re­cente care arată o înră­ută­ţire a prog­no­zelor de creş­tere eco­nomică a Ger­ma­niei, cea mai ma­re economie euro­peană şi ţara consi­de­rată drept motorul de creş­tere al economiei eu­ropene. Astfel, în pri­ma parte a acestei luni, un grup de con­silieri econo­mici ai gu­ver­nului de la Berlin au anunţat o reducere dras­tică a prog­no­zelor  de creştere eco­no­mică a Germaniei la 1,2% pentru anul acesta şi la 1% pentru 2015. Estimările sunt mai sumbre decât cele ale Comisiei Euro­pene şi ale FMI.

Fostul şef al finanţelor din Polonia a mai spus la ZF Live că ţara sa a avut parte de cea mai puternică creştere economică din Europa în intervalul 2009-2014, avans care a ajuns la o valoare cumulată de circa 25% din PIB. Folosirea fondurilor eu­ro­pene pentru investiţii, stimularea antre­pre­noriariatului în rândul IMM-urilor şi un ma­nagement bun au fost factorii-cheie ai „mira­colului polonez”. În opinia sa, proiec­tul de creştere economică de 5% pe an, ţin­ta propusă de ZF pentru România, este „excelentă”.

Rostowski, care a condus portofoliul finanţelor în singura ţară europeană care a evitat recesiunea, a fost aseară invitatul special al Galei ZF 2014 „România 5% creştere economică“, eveniment în care ZF a sărbătorit 16 ani de existenţă alături de liderii comunităţii de business.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO