Eveniment

Schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare a intrat în linie dreaptă: „Procedura de contractare a fost demarata, iar în perioada imediat următoare vor fi semnate acordurile de finanţare”

Schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare...

Autor: Răzvan Botea

20.11.2023, 12:59 48

Schema de ajutor de stat pentru companiile din industria prelucrătoare a intrat în linie dreaptă, conform unui răspuns al ministrului economiei Ştefan Radu Oprea, transmis ZF. 

Este prima schemă de ajutor de stat destinată în mod predilect industriei prelucrătoare din România, însă a pornit cu sughiţuri şi unele companii care nu s-au calificat au acuzat că printre câştigători se numără companii cu unu sau doi angajaţi sau cu cifre de afaceri infime. În spatele acelor companii însă sunt investitori mai mari. Bugetul total al schemei de ajutor de stat este de 300 mil. euro, dintre care 150 în această rundă.

„Având în vedere solicitarea dumneavoastră înregistrat referitoare la stadiul schemei de ajutor de stat privind acordarea de granturi pentru învestiţii destinate industriei prelucrătoare, precizăm că procedura de contractare a fost demarata, iar în perioada imediat următoare vor fi semnate acordurile de finanţare”, a transmis Ştefan Radu Oprea. 

Întrebarea ZF despre stadiul implementării schemei de ajutor de stat a venit în contextul în care, deşi au fost anunţaţi câştigătorii, schema de ajutor de stat a bătut pasul pe loc, conform unor informaţii din piaţă. 

„Referitor la plăţile aferente realizării investiţiilor, precizăm că în termen de 6 luni de la semnarea acordurilor de finanţare, beneficiarii au obligaţia de a prezenta dovada cofinanţării precum si de a demara investiţia. Aşadar, plăţile în cadrul acordurilor de finanţare se vor efectua pe principiul rambursării cheltuielilor efectuate de către beneficiari pe parcursul realizării investiţiei”, a mai transmis, luni, ministrul economiei Ştefan Radu Oprea. 

Opt companii din industria prelucrătoare din România s-au calificat pentru finanţări cu ajutorul schemei de stat 959/2022, în valoare de 300 mil. euro în total. Lista a fost publicată de Ministerul Economiei în aprilie anul acesta.

În momentul în care s-au anunţat companiile care vor beneficia de finanţare, mai multe companii cunoscute din România au reclamat că au câştigat firme care au 2-3 angajaţi cu rate de profitabilitate foarte mari.  Companiile au putut aplica până pe 16 decembrie 2022 pentru schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare, pentru investiţii în producţia locală. 97 de companii au aplicat, dar doar 8 dintre acestea s-au calificat pentru sprijin. 

Mai multe companii au reclamat că nu au fost clare criteriile de departajare, iar Ministerul Economiei a spus că au fost în dezbatere publică toate aspecte. Soluţia, în viziunea consultanţilor, ar fi fost suplimentarea schemei de ajutor de stat, astfel încât mai multe companii eligibile să poată să se finanţeze.

Aceasta este prima încercare a statului român de a ajuta un segment economic care este în impas de cinci ani, dar care înseamnă peste 20% din economia României.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO